Waarom het loodgehalte in het bloed stijgt tijdens zwangerschap en menopauze

Michael Greger M.D. FACLM

Het lood dat in ons skelet vastzit, kan terugvloeien in onze bloedbaan wanneer we tijdelijk of permanent bot verliezen als gevolg van zwangerschap, gewichtsverlies, menopauze of osteoporose.

De halfwaardetijd van lood in de bloedbaan is slechts ongeveer een maand. Met andere woorden, als je mensen ongeveer honderd dagen lood voedt om hun bloedspiegels te verhogen en je stopt met het geven van lood, begint het gehalte in hun bloed te dalen, zodat binnen ongeveer 30 dagen hun loodgehalte wordt verlaagd. voor de helft. Over een maand worden ze weer gehalveerd. Dus tegen ongeveer drie maanden is hun lichaam in staat om ongeveer 90 procent uit hun bloedbaan te verwijderen. Je kunt een afbeelding zien die dit om 0:10 weergeeft in mijn video The Rise in Blood Lead Levels in Pregancy and Menopauze.

Als u echter chronisch wordt blootgesteld aan lood, kunt u chronisch hoge loodgehalten in uw bloed hebben. Meer dan een half miljoen kinderen in de Verenigde Staten hebben een zorgwekkend hoog loodgehalte, en arme mensen in gekleurde gemeenschappen lopen het grootste risico op loodvergiftiging”, ongeacht hun leeftijd.

Als je niet in die gemeenschappen woont en niet constant wordt blootgesteld aan lood, waarom zou je je dan druk maken om voedingsstrategieën om het loodgehalte in je eigen bloed te verlagen, als je lichaam er al zo goed in is? Zelfs als u hier en daar aan lood wordt blootgesteld, is ongeveer 90 procent van het lood in uw bloed na slechts drie of vier maanden verdwenen. Ah, maar waarheen?

Meer dan 90 procent van het lood in ons lichaam “wordt opgeslagen in ons bot waar het een halfwaardetijd van jaren tot decennia heeft”, dus in plaats van dat het een paar maanden duurt om het kwijt te raken, wat dacht je van een paar decennia? Inderdaad, onderzoekers schatten de halfwaardetijd van het scheenbeen, algemeen bekend als scheenbeen, op 48,6 jaar. Dus zelfs als we naar een andere planeet zijn verhuisd en nooit meer zijn blootgesteld aan externe bronnen van lood, hebben we nog steeds een interne bron van lood die het giftige zware metaal ons hele leven lang in ons systeem uitspoelt.

Oké, maar als het meestal alleen in ons skelet wordt opgeslagen, wat maakt het dan uit? Nou, als je bot zou verliezen, zou al het vastzittende lood terug in je systeem kunnen komen. Als we bijvoorbeeld afvallen, verliezen we bot, wat heel logisch is. Zwaardere mensen hebben een zwaarder skelet met een grotere botmineraaldichtheid. Hun lichaam moet sterkere botten behouden om al dat extra gewicht te dragen. Dus, als we afvallen, stijgen dan de niveaus van lood in onze bloedbaan naarmate ons skelet kleiner wordt? Zoals je kunt zien op 2:14 in mijn video, is het antwoord helaas ja, maar alleen als we veel gewicht verliezen. Als je 10 pond of zo verliest, gebeurt er niet veel, maar als je meer dan 80 pond verliest, kan het loodgehalte in je bloed met 250 procent stijgen.

Wanneer kun je nog meer botverlies ervaren? Met osteoporose, uiteraard. Zoals je kunt zien op 2:31 in mijn video, kunnen vrouwen met osteoporose gemiddeld 3 procent van hun botmassa per jaar verliezen. Maar zelfs gezonde, postmenopauzale vrouwen zonder osteoporose kunnen jaarlijks een percentage van hun skelet verliezen. Dus, gaan de loodniveaus bij vrouwen omhoog als ze hun menstruatie verliezen? Blijkbaar. Een onderzoek onder bijna 3.000 vrouwen vond een “zeer significante toename” in loodniveaus na de menopauze, wat “bewijst dat botlood in feite in het bloed wordt gemobiliseerd … Een belangrijke implicatie van deze bevinding is dat zelfs een lage blootstelling aan lood, gedurende een relatief kan leiden tot een verhoogde lichaamsbelasting van lood die in toxicologisch significante hoeveelheden zou kunnen worden afgegeven tijdens kritieke fysiologische toestanden waar bot in beweging is. Het is dus niet alleen osteoporose, maar vooral tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Het meeste calcium dat de baby in de baarmoeder krijgt, komt van “verhoogde maternale absorptie” van calcium uit de voeding. De darm van de moeder begint in het tweede en derde trimester 60 of 70 procent meer calcium te absorberen om het skelet van de baby op te bouwen. Dat is de reden waarom de calciumbehoefte van vrouwen niet wordt verhoogd door zwangerschap of borstvoeding. Je lichaam is niet dom. Wanneer het zich realiseert dat het meer calcium nodig heeft, neemt het gewoon meer calcium op. Nu, als dat niet genoeg is, duik je uiteindelijk in het calcium dat in je botten is opgeslagen. Dat is echter geen probleem, want nadat het allemaal voorbij is, brengt je lichaam het calcium terug in je skelet, zodat zes maanden na de bevalling, na de bevalling, je botmineraaldichtheid weer terug is waar je begon.

Dat is de reden waarom, zoals je om 4:10 in mijn video kunt zien, zelfs die vrouwen die lange tijd borstvoeding hebben gegeven, ver na die zes maanden na de bevalling en die meerdere zwangerschappen hebben gehad, later geen compromis hebben met hun botmineraaldichtheid in het leven, gemeten in hun polsen, ruggengraat of heupen. Dus, waarom maakt het uit of uw lichaam zich tijdens zwangerschap en borstvoeding uit de bottenbank onttrekt, als het uiteindelijk alles teruggeeft? Vanwege de voorsprong. Wanneer je lichaam een deel van je bot oplost om dat extra calcium te lenen, laat het de draad vrij die op het slechtst mogelijke moment in het skelet was opgesloten – precies wanneer je baby het meest kwetsbaar is. Dat maakt deel uit van ‘de giftige erfenis van lood’.

Links

https://nutritionfacts.org/video/the-rise-in-blood-lead-levels-at-pregnancy-and-menopause/

(C) Dr Greger