Tai chi kan gezonde voordelen van conventionele oefeningen bieden

Een nieuwe studie toont aan dat tai chi de gunstige effecten van conventionele oefeningen weerspiegelt door de middelomtrek te verminderen bij volwassenen van middelbare leeftijd en oudere volwassenen met centrale obesitas. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong, de Chinese Universiteit van Hong Kong; Chinese Wetenschapsacademie; en UCLA.

ACHTERGROND

Centrale obesitas is een belangrijke manifestatie van het metabool syndroom, algemeen gedefinieerd als een cluster van cardiometabole risicofactoren, waaronder centrale obesitas, dyslipidemie, hyperglykemie, een laag niveau van high-density lipoproteïnecholesterol (HDL-C) en hoge bloeddruk, die allemaal het risico verhogen voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

METHODE

543 deelnemers werden willekeurig toegewezen in een verhouding van 1: 1: 1 aan een controlegroep zonder inspanningsinterventie (n = 181), conventionele oefening bestaande uit aërobe oefening en krachttraining (EX-groep) (n = 181) en een tai chi groep (TC-groep) (n = 181). De interventies duurden 12 weken.

De primaire uitkomstmaat was de middelomtrek. Secundaire uitkomsten waren lichaamsgewicht; body-mass-index; high-density lipoproteïne cholesterol (HDL-C), triglyceriden en nuchtere plasmaglucosespiegels.

GEVOLG

De bevindingen suggereren dat tai chi een effectieve benadering is voor de behandeling van centrale obesitas. Deze studie heeft een grote translationele betekenis omdat onze bevindingen het idee ondersteunen om tai chi op te nemen in wereldwijde richtlijnen voor fysieke activiteit voor volwassenen van middelbare leeftijd en oudere volwassenen met centrale obesitas.