Blootstelling aan luchtvervuiling verhoogt het risico op neurodegeneratie

De meeste mensen beschouwen de ziekte van Alzheimer als een aandoening die voornamelijk ouderen treft, maar een toenemende hoeveelheid bewijs geeft aan dat in populaties die worden blootgesteld aan hoge concentraties luchtverontreinigende stoffen, de ontwikkeling en progressie van de ziekte van Alzheimer kan worden vastgesteld in pediatrische en jonge volwassen leeftijd. Cognitieve, olfactorische, gang-, evenwichts- en auditieve veranderingen worden vroeg waargenomen, dus het concept van een decennialange asymptomatische periode voorafgaand aan klinische cognitieve stoornissen is niet van toepassing op de miljoenen mensen die dag in dag uit worden blootgesteld aan vervuilde omgevingen.

Dit boek Alzheimer’s Disease and Air Pollution – The Development and Progression of a Fatal Disease from Childhood and the Opportunities for Early Prevention (Deel 8 in onze serie “Advances in Alzheimer’s Disease”) is een compilatie van werk van onderzoekers die de verbanden willen onthullen tussen luchtvervuiling en neurodegeneratie. Het boek is verdeeld in zes secties. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: ​​de manieren waarop luchtvervuiling door verkeer en tabaksrook de hersenen kunnen beschadigen; epidemiologische studies die een sterk verband aantonen tussen dementie en fijn stof en ozon; papers waarin de eigenschappen van vervuiling worden uitgelegd; en werken die de ingewikkelde paden beschrijven die normale neuronen transformeren in spookachtige kluwens omringd door een verwoest brein.

Luchtvervuiling is complex; verschillende verontreinigende stoffen, verschillende maten en vormen en verschillende toegangspoorten, spelen verschillende rollen, maar hun vermogen om zenuwweefsel te beschadigen wordt overvloedig geïllustreerd in dit boek, dat de noodzaak benadrukt van preventieve maatregelen om de miljoenen mensen te beschermen die momenteel worden blootgesteld aan luchtverontreinigende stoffen, en de noodzaak om de schadelijke effecten ervan te verminderen.

Links

https://www.j-alz.com/content/exposure-air-pollution-increases-risk-neurodegeneration

https://ebooks.iospress.nl/volumearticle/56574