Hormonale anticonceptiva verdubbelen risico op glaucoom

Hebben hormonale anticonceptiva invloed op het risico op glaucoom?

Vrouwen die momenteel hormonale anticonceptiva gebruiken, lopen een meer dan 2 keer hoger risico op het ontwikkelen van glaucoom, volgens een analyse van elektronische medische dossiers voor vrouwen in de leeftijd van 15-45 jaar van 2008 tot 2018. De analyse van het British Journal of Clinical Pharmacology omvatte 2.366 vrouwen die ontwikkelden glaucoom en 9.464 controles.

Hoewel huidige gebruikers van hormonale anticonceptiva een hoger risico op het ontwikkelen van glaucoom kunnen hebben, is hun risico nog steeds laag. Ook werd geen verhoogd risico gezien bij vrouwen die in het verleden hormonale anticonceptiva gebruikten.

Vrouwen die in de afgelopen twee jaar meer dan vier voorschriften voor hormonale anticonceptiva hadden gekregen, hadden een hoger risico op het ontwikkelen van glaucoom dan vrouwen die een of twee voorschriften slikten.

“Het risico op glaucoom met hormonale anticonceptiva is laag en mag vrouwen er niet van weerhouden deze medicijnen te gebruiken. Vrouwen die hormonale anticonceptiva gebruiken en visuele veranderingen ervaren, moeten deze symptomen laten onderzoeken door een oogarts”, zegt senior auteur Mahyar Etminan, PharmD, MSc, van The Universiteit van Brits-Columbia, in Canada.