Ben-Gurion universiteit ontwikkelt nieuwe maat voor impact traumatische stress

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev (BGU) hebben de eerste methodologie ontwikkeld om symptomen te beoordelen die gepaard gaan met voortdurende blootstelling aan traumatische stress door raketaanvallen en andere veiligheidsbedreigingen, die momenteel niet gemeten worden aan de hand van diagnostische criteria.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE, identificeerde drie verschillende factoren: uitputting/onthechting, woede/verraad en angst/hulpeloosheid.

“Blootstelling aan voortdurend levensgevaar bestaat overal waar mensen voortdurende terreur, ongebreidelde misdaad en burgeroorlog ervaren”, zegt hoofdonderzoeker Dr. Aviva Goral, afgestudeerd aan de BGU School of Public Health, Faculty of Health Sciences, en een onderzoeker bij het PREPARED Center voor Emergency Response Research (VOORBEREID).

“De huidige schalen beoordelen de meer algemeen bekende effecten van blootstelling aan traumatische stress, voornamelijk posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit beperkt de beoordeling van de patiënt en kan leiden tot verkeerde diagnoses en ineffectieve behandeling”, zegt Dr. Goral. “Het onderzoek is uitgevoerd om deze kloof te dichten door een gevalideerde, uitgebreide beoordelingstool te ontwikkelen, de Continuous Traumatic Stress Response (CTSR) -schaal.”

In het onderzoek namen onderzoekers een steekproef van 313 volwassenen die tussen december 2016 en februari 2017 wel en niet werden blootgesteld aan voortdurende veiligheidsdreigingen. De blootgestelde respondenten woonden in gemeenschappen aan de grens met de Gazastrook in het zuiden van Israël, waar frequente raketaanvallen vereisen dat ze binnen 30 seconden onderdak vinden. of minder. Onderzoekers vergeleken de gelijktijdige validiteit van CTSR ten opzichte van de posttraumatische diagnostische schaal (PDS).

De bevindingen gaven aan dat de CTSR een construct meet dat gerelateerd is aan, maar verschilt van PTSS; reacties op voortdurende blootstelling aan dreiging zijn breder en intensiever dan die geassocieerd met eenmalige traumatische blootstelling en kunnen cognitieve, gedrags- en emotionele effecten omvatten die geen deel uitmaken van traditionele PTSS-criteria.

Onder de CTSR-criteria kwamen een verminderd gevoel van veiligheid, wantrouwen en mentale uitputting naar voren bij voortdurende blootstelling aan stressoren. Andere items, waaronder sociale terugtrekking, gevoelens van leegte, hopeloosheid, vervreemding en gevoelens van voortdurend bedreigd worden, zijn ook symptomen van voortdurende blootstelling aan trauma.

“Deze bevindingen impliceren dat het niet de blootstelling aan voortdurende bedreigingen op zich is, maar eerder het niveau van de waargenomen dreiging (dwz de kans op letsel of schade), die verantwoordelijk is voor het verschil in de prevalentie en ernst van CTSR-stresssymptomen,” zegt Dr. zegt Goral. “Vergeleken met verre gemeenschappen zijn aan de grens grenzende gemeenschappen veel kwetsbaarder voor raketten en tunnelinfiltratie, waardoor een sfeer van spanning en angst ontstaat.”

“Deze studie, en het diagnostische hulpmiddel dat het oplevert, zou Israël en mensen over de hele wereld kunnen helpen die lijden aan aanhoudende trauma’s en gerelateerde symptomen”, zegt Doug Seserman, chief executive officer van Americans voor Ben-Gurion University. “We kijken uit naar nieuw onderzoek en ontwikkeling van BGU dat voortbouwt op dit veelbelovende werk.”

“Nu worden verdere studies uitgevoerd met grotere steekproeven en in bredere populaties rond de Gaza-envelop”, zegt Prof. Limor Aharonson-Daniel, hoofd van PREPARED en Dr. Goral’s Ph.D. leidinggevende. “Toekomstig onderzoek zal internationale implementatie in verschillende talen omvatten, en met andere bevolkingsgroepen die worden blootgesteld aan aanhoudende conflicten of aanhoudende burgeroorlog (bijv. Syrië). Dit interculturele onderzoek zal helpen de overeenkomsten en verschillen tussen conflictgebieden en culturen te identificeren en de generalisatie te vergemakkelijken van de CTSR-schaal.