Door de pandemie de schuld te geven van stress, worden koppels gelukkiger

Toen de COVID-19-pandemie in de winter van 2020 toesloeg en hele landen opsloot en mensen wekenlang geïsoleerd in hun huizen achterliet zonder contact van buitenaf, vroegen veel relatie-experts zich af wat dat soort stress zou doen met romantische stellen. Wat ze ontdekten was dat wanneer koppels de pandemie de schuld gaven van hun stress, ze gelukkiger waren in hun relaties.

De bevindingen worden uiteengezet in een paper dat vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat romantische partners de neiging hebben om kritischer naar elkaar te zijn wanneer ze gemeenschappelijke stress ervaren – wat onderzoekers stress-spillover noemen – maar grote gebeurtenissen zoals natuurrampen worden niet altijd geassocieerd met een slecht functioneren van de relatie. Omdat deze significante stressoren meer opvallen dan routinematige situaties, kunnen mensen zich er meer van bewust zijn dat stress hen beïnvloedt en overslaat in de relatie.

“Vanwege dit bewustzijn is het minder waarschijnlijk dat romantische partners elkaar de schuld geven van hun problemen en meer de stressor, wat de schadelijke effecten van stress op de relatie kan verminderen,” zei Lisa Neff, een universitair hoofddocent menselijke ontwikkeling en familiewetenschappen aan de Universiteit van Texas in Austin en een van de co-auteurs van de studie.

De COVID-19-pandemie bood een unieke kans om dit fenomeen te bestuderen, waarbij veel paren plotseling vanuit huis werkten, meer tijd samen doorbrachten, probeerden kinderen thuisonderwijs te geven, het verlies van banen en het omgaan met de angst en bezorgdheid van een zich snel verspreidend dodelijk virus. Onderzoekers analyseerden gegevens die waren verzameld van 191 deelnemers tijdens de eerste weken van de pandemie en opnieuw zeven maanden later. Ze ontdekten dat hoewel mensen over het algemeen minder gelukkig waren in hun relatie als ze meer stress ervoeren, de schadelijke effecten van stress zwakker waren bij degenen die de pandemie de schuld gaven van hun stress.

“Sommige mensen komen samen en zeggen: ‘Dit is een stressvolle situatie en we gaan dit samen aanpakken, en we gaan elkaar niet de schuld geven van dingen die moeilijk of moeilijk zijn'”, zegt Marci Gleason, medewerker hoogleraar menselijke ontwikkeling en familiewetenschappen aan de UT Austin. Onderzoekers dachten aanvankelijk dat de beschermende effecten van het beschuldigen van de pandemie in de loop van de tijd zouden vervagen, maar dat was niet het geval.

“Ook al hebben mensen lange tijd veel stress gehad, de pandemie is nog steeds een belangrijke kop in het nieuws, waardoor het onder de aandacht van mensen blijft – waardoor het gemakkelijker wordt om de pandemie de schuld te geven en stress te verminderen. overloop door de pandemie de schuld te geven’, zei Neff. “Stress is vaak schadelijk, maar hoe meer we het herkennen en waar het vandaan komt, hoe meer we onszelf ertegen kunnen beschermen. Openlijk praten over die stress kan sommige negatieve effecten ervan verzwakken.”