Zwitserland: doctors for the environment persbericht 5G

MfE strijdt al jaren met haar expertise tegen een versoepeling van de grenswaarden voor straling van mobiele telefoons, voor lagere grenswaarden en strengere bescherming van emissies. De MfE maakt als belangenbehartiger deel uit van de Steungroep Implementatie Niet-ioniserende Straling die de nieuwe regelgeving heeft opgesteld. De MfE verwerpt de nieuwe bestaande regelgeving voor adaptieve antennes omdat het behoud van het beschermingsniveau niet gegarandeerd is. Technisch gezien zijn er momenteel uitstekende alternatieven.

Voor de bedrijfsmodus van adaptieve antennes die zowel voor het 5G-netwerk als voor het bestaande 4G (LTE) -netwerk kunnen worden gebruikt, geldt niet langer het maximale zendvermogen. Tijdelijk kunnen antennes in adaptieve modus, afhankelijk van hun type, meer dan tien keer het toegestane zendvermogen overschrijden en zelfs meer. Nieuw is dat de grenswaarde in 6 minuten bepaald moet zijn. Dit omvat een verhoging van de grenswaarden met één omgeleid kanaal. De grenswaarden blijven intact – zoals aangegeven door DETEC in haar persbericht van 23/02/2021 [in het Frans, Duits, Italiaans] – en “het huidige beschermingsniveau wordt gehandhaafd”. Wij delen deze mening niet.

De grondgedachte voor de stijging van de piekwaarden van adaptieve antennes is gebaseerd op simulatiestudies, unieke testmetingen en berekeningsgrondslagen die op geen enkele manier voldoen aan de evolutie van de mobiele telefoonsector. Er is geen bewijs dat het beschermingsniveau van de omwonenden wordt gehandhaafd. Blootstelling van omwonenden door adaptieve antennes is na verloop van tijd zeer dynamisch met krachtige pieken, gebruikersafhankelijk en nauwelijks te volgen. Deze dynamiek is, voor zover zijn weerslag op mens en milieu, tot nu toe onontgonnen en in stilte voorbijgegaan.

Meer straling

De huidige regelgeving staat niet alleen adaptieve antennes toe om flexibeler te zijn in termen van het beschermingsniveau voor mensen die in de buurt van antennes wonen. Gebruikers van mobiele telefoons worden onnodig blootgesteld aan straling in gebouwen wanneer ze de dekking gebruiken via buiten geplaatste antennes. Nu straalt de mobiele telefoon veel meer uit naarmate hij verbinding maakt via de betreffende externe antenne. Een dergelijke verhoging van de blootstelling aan straling vormt als arts een gezondheidsrisico en is gezien de huidige stand van kennis onaanvaardbaar.

Consistente preventie bij mobiele telefonie – zo min mogelijk straling

Steeds meer onderzoeken bewijzen dat blootstelling aan straling schadelijk is voor de gezondheid. Vanwege nieuwe en verontrustende studies, heeft het Adviescomité van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) er in april 2019 voor gepleit om het kankerrisico van straling van mobiele telefonie opnieuw met hoge prioriteit te evalueren. Naast de open vragen met betrekking tot het kankerrisico, is de impact op welzijn, elektrosensitiviteit, cognitie en voortplanting onderwerp van discussie. In haar position paper over de grenswaarden die in 2020 van kracht zijn, constateert de groep van NIR-adviserende experts van het Federaal Bureau voor het Milieu (FOEN) onzekerheden en blijft zij de systematische toepassing van het voorzorgsbeginsel aanbevelen.

De epidemiologische onderzoeken naar de langetermijneffecten van stralingsblootstelling als gevolg van conventionele gsm-installaties boven 1 V / m zijn onvoldoende. In onderzoeken op dieren en cellen laat de straling van mobiele telefoons een relatief constante toename van oxidatieve stress zien. De speciale editie van de BERENIS nieuwsbrief van januari 2021 bevat nu een korte samenvatting van een deskundigenrapport in opdracht van de FOEN en dat binnenkort zal worden gepubliceerd, een actuele beoordeling van een mogelijke relatie tussen oxidatieve stress en blootstelling aan magnetische en elektromagnetische velden en de effecten ervan op Gezondheid. Het merendeel van de dierstudies en meer dan de helft van de studies op cellen vertoont tekenen van verhoogde oxidatieve stress, ook binnen het bereik van de grenswaarden voor mobiele telefonie.

Medisch gezien is dat zorgelijk en zeker voor de meer kwetsbaren onder ons: foetussen, kinderen, zwangere vrouwen, zieken en ouderen. Wij verwerpen elke verhoging van grenswaarden en eisen systematische zorgpreventie als algemene voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van mobiele telefonie.

70 procent van het mobiele datavolume wordt gebruikt voor dekking binnenshuis – vooral voor streaming; en de trend is opwaarts. De door de nieuwe regelgeving gewonnen capaciteit is binnenkort uitgeput. Het is hoog tijd om een netwerk te plannen dat is aangepast aan de eisen van de toekomst. ECOSCOPE 2/19 beschreef in detail een blauwdruk voor stralingsarme mobiele telefonie [in het Duits], die wij, de MfE, hebben gepresenteerd als een mogelijk concept in de context van toekomstige ontwikkelingen in het Mobile Telephony and Outreach Report. We verwachten dat het Parlement zonder voorbehoud de belangen van de openbare bescherming verdedigt, de nieuwe regelgeving aanvecht en zich verbindt tot maatregelen die we kunnen gebruiken om de levenskwaliteit van onze burgers te verbeteren die zullen leiden tot blootstelling aan straling van mobiele telefonie met respect voor de gezondheid.

Background information: [in French]

– Mobile Phone Radiation: Prevention – Why wait? (Ecoscope 2/20)
– MfE Charter ‘Mobile telephony and radiation’: Prevention for mobile telephony – minimum radiation

Médecins en facteur de l’environnement (MfE)
Case postale 620 4019 Bâle
061 322 49 49 CP 40-19771-2
info@aefu.ch

www.aefu.ch
www.facebook.com/aefu.ch
www.twitter.com/aefu_ch