Kunstmatige zoetstoffen kunnen resistentie tegen antibiotica bevorderen

Volgens onderzoek van de University of Queensland kunnen gangbare kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine en aspartaam ​​de verspreiding van antibioticaresistentie versnellen. Meer dan 117.000 ton kunstmatige zoetstoffen wordt elk jaar over de hele wereld geconsumeerd en wordt geaccepteerd als veilige voedseladditieven, maar hun effect op antibioticaresistentie was onbekend.

Universitair hoofddocent Jianhua Guo, van het Advanced Water Management Center van UQ, zei dat wetenschappers onderzochten of kunstmatige zoetstoffen de overdracht van antibiotica-resistentiegenen tussen bacteriën zouden stimuleren. “Onze eerdere studies hebben gemeld dat veel gewone huishoudelijke artikelen antibioticaresistentie bevorderen, dus onlangs begonnen we ons af te vragen of kunstmatige zoetstoffen ook een rol kunnen spelen,” zei Dr. Guo.

Het onderzoeksteam testte vier veelgebruikte kunstmatige zoetstoffen, waaronder sacharine, sucralose, aspartaam ​​en acesulfaam-kalium.

UQ-promovendus Zhigang Yu zei dat de zoetstoffen de uitwisseling van bacteriën aanzienlijk versnelden via een proces dat bekend staat als conjugatie. “Dit proces wordt beschouwd als het bacteriële equivalent van seksuele voortplanting of paring en treedt op wanneer twee bacteriën in direct contact komen”, zei Yu.

“De resistentiegenen worden overgedragen van de donor naar de ontvanger, en als gevolg daarvan kan de ontvanger een multiresistente bacteriestam worden. “Gezien de hoge consumptie van niet-antibiotische geneesmiddelen, benadrukken onze bevindingen het potentiële risico dat verbonden is aan de aanwezigheid van kunstmatige zoetstoffen in ons eten en drinken.” Antimicrobiële resistentie is wereldwijd een grote bedreiging voor de volksgezondheid geworden.

Dr. Guo zei dat verder dierlijk of in vivo onderzoek nodig was om te testen of langdurig gebruik van kunstmatige zoetstoffen antimicrobiële resistentie in menselijke urinewegen en darmsystemen kon bevorderen. “Het wordt duidelijk dat we heel voorzichtig moeten zijn bij het gebruik van deze veelvoorkomende producten, aangezien overmatig gebruik de problemen van antimicrobiële resistentie snel kan vergroten”, zei Dr. Guo.

Links

https://www.uq.edu.au/

https://www.nature.com/articles/s41396-021-00909-x#Sec18

http://www.arc.gov.au/