Chemicaliën in de woonkamer veroorzaken diabetes

Muizen ontwikkelen diabetes na blootstelling via de moeders.

Een nieuwe studie van UC Riverside toont aan dat vlamvertragers  die in bijna elk huis voorkomen diabetes veroorzaken bij de nakomelingen van muizen.

Deze vlamvertragers, PBDE’s genaamd, zijn al in verband gebracht met diabetes bij volwassen mensen. Deze studie toont nu aan dat PBDE’s diabetes veroorzaken bij muizen die alleen via hun moeder aan de chemische stof werden blootgesteld. “De muizen kregen PBDE’s langs hun moeder terwijl ze in de baarmoeder waren en als jonge baby’s langs de moedermelk,” zei Elena Kozlovoa, hoofd studieauteur en promovendus neurowetenschappen aan UC Riverside.  “Opmerkelijk is dat op volwassen leeftijd, lang na de blootstelling aan de chemicaliën, de vrouwelijke nakomelingen diabetes ontwikkelden.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

PBDE’s zijn gewone huishoudelijke chemicaliën die worden toegevoegd aan meubels, stoffering en elektronica om brand te voorkomen. Ze komen vrij in de lucht waardoor de mensen ze kunnen inademen thuis, in de auto en in vliegtuigen omdat hechting aan oppervlakken zwak is. “PBDE’s zijn overal in huis. Ze zijn onmogelijk helemaal te vermijden,” zei UCR-neurowetenschapper en corresponderend  auteur van de studie, Dr. Margarita Curras-Collazo. “Ook al zijn de meest schadelijke PBDE’s uit de productie en import in de VS verbannen, veroorzaakt onvoldoende recycling van de producten die ze bevatten uitlogen van PBDE’s in water, bodem en lucht. Als resultaat blijven de onderzoekers ze vinden in menselijk bloed, vet, foetale weefsels, evenals in moedermelk bij moeders over de hele wereld. ”

Gezien hun eerder verband met diabetes bij volwassen mannen en vrouwen, en bij zwangere vrouwen wilden Curras-Collazo en haar team weten of deze chemicaliën schadelijke effecten kunnen hebben op kinderen van moeders die aan PBDE zijn blootgesteld. Maar dergelijke experimenten kunnen alleen op muizen worden uitgevoerd. Diabetes leidt tot verhoogde bloedglucose spiegels of bloedsuikerspiegels.

Na een maaltijd geeft de alvleesklier insuline af, een hormoon dat cellen helpt glucosesuiker uit voedsel te gebruiken. Als cellen resistent zijn tegen insuline blijven de glucosespiegels hoog in het bloed zelfs als er geen voedsel is genomen.

Chronisch hoge glucosespiegels kunnen schade aan de ogen, nieren, hart en zenuwen veroorzaken. Het kan ook leiden tot levensbedreigende aandoeningen. “Deze studie is uniek omdat we zowel de moeders als de nakomelingen hebben getest op alle kenmerken van diabetes die bij mensen voorkomen,” zei Curras-Collazo. “Dit soort testen is nog niet eerder gedaan, vooral bij vrouwelijke nakomelingen.”

De onderzoekers gaven PBDE’s aan de muismoeders op lage niveaus, vergelijkbaar met de gemiddelde blootstelling van de mens aan het milieu, zowel tijdens de zwangerschap als borstvoeding. Alle baby’s ontwikkelden glucose intolerantie, hoge nuchtere glucose niveaus, insuline ongevoeligheid en lage bloedinsuline spiegels, alle kenmerken van diabetes. Bovendien vonden onderzoekers ook dat de baby’s hoge niveaus hadden van endocannabinoïden in de lever, moleculen geassocieerd met eetlust, metabolisme en obesitas. Hoewel de moeders enige glucose intolerantie ontwikkelden waren ze niet zo getroffen als hun nakomelingen.

“Onze bevindingen geven aan dat chemicaliën in het milieu, zoals PBDE’s, kunnen worden overgedragen van moeder op nakomeling, en blootstelling tijdens de vroege ontwikkelingsperiode is schadelijk voor de gezondheid,” zei Curras-Collazo. Het onderzoeksteam is van mening dat toekomstige longitudinale studies bij mensen nodig zijn om de gevolgen op lange termijn bij blootstelling op jonge leeftijd te bepalen. “We moeten weten of menselijke baby’s zowel voor als na de geboorte blootgesteld aan PBDE’s diabetes krijgen,” zei Kozlova.

Ondertussen adviseert Curras-Collazo mensen om de blootstelling aan PBDE te beperken door stappen te ondernemen zoals handen wassen voor het eten, regelmatig stofzuigen, en het kopen van meubels en andere producten die deze chemicaliën niet bevatten. Zij hoopt ook dat aanstaande moeders goed geïnformeerd worden over het heimelijk milieu van chemicaliën dat invloed kan hebben op hun ongeboren en ontwikkelende kinderen en de moedermelk.

“Wij geloven dat de voordelen die baby’s halen uit moedermelk veel groter zijn dan de nadelen bij het doorgeven van PBDE’s aan hun kinderen. We raden niet aan borstvoeding beperken,” zei ze.  “Maar  we pleiten wel voor de bescherming van de moedermelk en ons lichaam tegen dodelijke chemicaliën.”

Vertaling persbericht Andre Teirlinck