Wetenschappers van Yale identificeren eiwitten die beschermen tegen Lyme

Yale-onderzoekers hebben een eiwit ontdekt dat gastheren helpt beschermen tegen infectie met de door teken overgedragen spirocheet die de ziekte van Lyme veroorzaakt, een bevinding die kan helpen bij het diagnosticeren en behandelen van deze infectie, rapporteren ze op 11 november in het tijdschrift PLOS Pathogens.

De ziekte van Lyme is de meest voorkomende door vectoren overgedragen ziekte in Noord-Amerika en wordt overgedragen door teken geïnfecteerd met de spirocheet Borrelia burgdorferi. Het verloop van de ziekte verschilt van persoon tot persoon, waarbij de meerderheid milde symptomen ervaart die gemakkelijk met antibiotica kunnen worden behandeld. In sommige gevallen van onbehandelde Lyme kan de infectie zich echter verspreiden naar het hart, de gewrichten, het zenuwstelsel en andere organen.

Voor de studie bracht het Yale-team meer dan 1.000 menselijke genen tot expressie in gist en analyseerde hun interacties met 36 monsters van B. burgdorferi. Ze ontdekten dat één eiwit, Peptidoglycan Recognition Protein 1 (PGLYRP1), werkt als een vroeg waarschuwingssignaal voor het immuunsysteem wanneer het wordt blootgesteld aan de bacteriën. Bij blootstelling aan de Lyme-spirocheet hadden muizen zonder PGLYRP1 veel hogere niveaus van B. burgdorferi dan muizen met het eiwit en vertoonden ze tekenen van een disfunctie van het immuunsysteem, rapporteren de onderzoekers.

“Het stimuleren van het vermogen van mensen om meer van dit eiwit te maken, zou kunnen helpen bij het bestrijden van infecties”, zegt Erol Fikrig van Yale, de Waldemar Von Zedtwitz hoogleraar geneeskunde (infectieziekten) en hoogleraar epidemiologie (microbiële ziekten) en van microbiële pathogenese en daarmee samenhangende auteur van de studie.

Fikrig en zijn collega’s onderzoeken ook of mensen met hogere niveaus van PGLYRP1 mogelijk minder vatbaar zijn voor infectie door B. burgdorferi, wat zou helpen verklaren waarom sommige geïnfecteerde individuen betere resultaten hebben.

Links

http://www.yale.edu/

https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1009030

http://dx.doi.org/10.1371/journal.ppat.1009030