Verbanden gevonden tussen insulineresistentie en ziekte van Alzheimer

Een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease geeft inzicht in de associatie van bloedmarkers van diabetes met accumulatie van bèta-amyloïde in de hersenen bij oudere mensen met een risico op dementie. De resultaten suggereren een verband tussen de pathologie van Alzheimer, lagere insulinespiegels en lagere insulineresistentie.

Het is bekend dat de afzetting van bèta-amyloïde plaques in de hersenen een van de belangrijkste elementen van de ziekte van Alzheimer is en kan jaren of zelfs decennia beginnen voordat de ziekte zich ontwikkelt tot het stadium van dementie. Amyloïde-accumulatie in de hersenen kan worden gedetecteerd door PET-scans.

Diabetes type 2 is een bekende risicofactor voor cognitieve stoornissen en de ziekte van Alzheimer, maar de onderliggende mechanismen zijn nog onbekend. Autopsiestudies hebben aangetoond dat diabetes geassocieerd is met pathologie van kleine bloedvaten die typisch zijn voor vasculaire dementie, maar niet specifiek voor de ziekte van Alzheimer. Insulineresistentie, een indicator van een pre-diabetische toestand, is in verband gebracht met ophoping van amyloïde bij cognitief normale personen van middelbare en late middelbare leeftijd, maar niet bij de oudere leeftijdsgroepen.

In de huidige studie onderzochten onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland de associatie van bloedmarkers van diabetes met accumulatie van beta-amyloïde die werd gedetecteerd in PET-scans bij ouderen met een risico op dementie. De onderzoekspopulatie omvatte 41 deelnemers van de Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability (FINGER). FINGER heeft de cognitieve voordelen onderzocht van een leefstijlinterventie met meerdere domeinen voor 60-plussers die het risico lopen op cognitieve achteruitgang.

Resultaten van de studie duiden op een iets betere insulinehomeostase bij amyloïde-positieve oudere personen met een risico op dementie. De bevindingen staan ​​in contrast met eerdere bevindingen, mogelijk vanwege het feit dat deze onderzoekspopulatie een hoog risico liep op cognitieve achteruitgang. “De resultaten zouden ook kunnen suggereren dat bij mensen met diabetes en vasculaire pathologie, minder amyloïde accumulatie in de hersenen nodig kan zijn om het begin van de ziekte van Alzheimer te veroorzaken”, zegt universitair hoofddocent Alina Solomon van de Universiteit van Oost-Finland.

“Interessant genoeg werd er geen verband gevonden tussen amyloïde afzetting en nuchtere glucosespiegels of HbA1c, die het gemiddelde bloedsuikerniveau meet.”

Deze nieuwe studie draagt ​​bij aan de groeiende hoeveelheid gegevens over de associaties van insulineresistentie en diabetes met de ziekte van Alzheimer.

Vanwege de veelbelovende resultaten heeft de FINGER-studie zich over de hele wereld uitgebreid als onderdeel van het World Wide FINGERS-onderzoeksnetwerk, dat is opgezet om te helpen bij het uitvoeren van leefstijlinterventies voor en onderzoek naar cognitieve stoornissen en de preventie van dementie. In de toekomst zal dit de replicatie van de resultaten van deze studie met grotere populaties mogelijk maken en zal het helpen om meer inzicht te krijgen in de verbanden tussen diabetes en de ziekte van Alzheimer.