Tegenslag bij kinderen verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden

Sociale tegenslagen in de vroege kinderjaren lijken een belangrijke risicofactor te zijn voor overlijden op jonge leeftijd. Kinderen die herhaaldelijk ernstige tegenslagen hebben meegemaakt, zoals het verlies van een ouder, psychische aandoeningen in het gezin, armoede of plaatsing in pleeggezinnen, hebben een 4,5 keer hoger risico om op jonge leeftijd te overlijden dan kinderen die tijdens hun jeugd geen tegenslag hebben meegemaakt. Dit is de conclusie van een nieuwe grootschalige studie uitgevoerd aan de Universiteit van Kopenhagen.

Onze kindertijd legt in veel opzichten de basis van onze gezondheid als volwassene. Het staat centraal in onze fysieke en cognitieve ontwikkeling. Als deze ontwikkeling wordt verstoord, kan dit op latere leeftijd gevolgen hebben voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

In een nieuwe studie laten onderzoekers van de Faculteit voor Gezondheids- en Medische Wetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen zien dat tegenslagen in de kindertijd het risico op vroegtijdig overlijden op jonge leeftijd (16-36 jaar) vergroten.

De onderzoekers hebben bij een miljoen Deense kinderen sociale en stressvolle tegenslagen in de kindertijd vastgesteld.

’We verdeelden de kinderen in vijf groepen, afhankelijk van de mate van tegenspoed die we in de kindertijd ervoeren. Hoe meer stressvolle ervaringen ze hebben meegemaakt tijdens de kinderjaren, hoe hoger het sterftecijfer in de vroege volwassenheid. Voor de meest kwetsbare kinderen is het sterftecijfer verrassend 4,5 keer hoger ‘, zegt professor Naja Hulvej Rod van het Departement Volksgezondheid.

Het hogere sterftecijfer komt vooral tot uiting in zelfmoord en ongevallen, maar de studie laat ook een hoger risico op overlijden aan kanker bij deze groep zien.

Armoede in de kinderjaren gaat niet samen met de welvaartsstaat
Volgens de onderzoekers benadrukken de resultaten van de studie het cruciale belang van brede structurele volksgezondheidsinitiatieven om stressvolle tegenslagen in de kindertijd te verminderen. Bijvoorbeeld het voorkomen van armoede bij kinderen en andere tegenslagen in de kindertijd. Na verloop van tijd kan het de sociale ongelijkheid op het gebied van gezondheid helpen verminderen.

‘Het is opvallend om zo’n sterk verband te zien tussen tegenslag tijdens de kindertijd en sterfte in de Deense welvaartsstaat, die onder andere tot doel heeft de financiële stabiliteit van gezinnen met jonge kinderen te bevorderen en sociale tegenspoed te minimaliseren. Internationaal gezien maak je je misschien zorgen dat deze verenigingen nog sterker staan ​​in een minder uitgebreid welzijnssysteem ‘, zegt Naja Hulvej Rod.

Het onderzoek is wereldwijd het eerste in zijn soort. De omvang van de studie heeft het voor de onderzoekers mogelijk gemaakt om de verbanden te bestuderen tussen incidenten van sociale en stressvolle tegenslagen tijdens de kindertijd en hoe dit de sterftecijfers onder jonge volwassenen beïnvloedt.

Persbericht Universiteit van Kopenhagen

The study, ‘Trajectories of childhood adversity and mortality in early adulthood: A population-based cohort study’, has been published in the scientific journal The Lancet.