Belangrijke rol voor tandheelkundige teams bij detectie diabetes

Tandheelkundig teams kunnen een integrale rol spelen bij het identificeren van mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en bij de vroege detectie van de aandoening bij mensen die niet worden gediagnosticeerd blijkt uit nieuw onderzoek.

De systematische review, geleid door onderzoekers van de Universiteit van Birmingham, vond dat het gebruik van risicobeoordelingsinstrumenten zoals vragenlijsten voor patiënten en point-of-care bloedtesten in een tandheelkundige setting zou kunnen leiden tot betere resultaten voor patiënten en een verbeterd beheer van de aandoening.

Ernstige parodontitis – of tandvleesaandoeningen – is significant gekoppeld aan diabetes type 2, een aandoening waarvan wordt aangenomen dat deze wereldwijd ongeveer 422 miljoen volwassenen treft (volgens de Wereldgezondheidsorganisatie).

Omdat T2DM in zijn vroege stadia asymptomatisch is, kunnen veel individuen jarenlang niet gediagnosticeerd blijven.

Met gevestigde verbanden tussen gecompromitteerde glycemische status en mondgezondheid, kunnen tandartsen echter van vitaal belang zijn bij de identificatie van de aandoening.

Hoofdonderzoeker professor Iain Chapple, hoofd van de school voor tandheelkunde van de Universiteit van Birmingham, zei: “Onze beoordeling identificeerde positieve attitudes van artsen, tandheelkundig teamleden, patiënten en het publiek ten aanzien van risicobeoordeling en vroege detectie van diabetes en pre-diabetes in de tandheelkunde chirurgie. Patiënten ondersteunden ook sterk tests die onmiddellijk resultaten opleverden.

“Dit toont niet alleen aan dat het nuttig kan zijn om tandheelkundig personeel te betrekken bij het identificeren van deze gevallen, maar toont ook de behoefte aan een meer geïntegreerde benadering van zorgpaden tussen artsen en tandartsen.”

Het werk bouwt voort op gezamenlijke internationale richtlijnen die vorig jaar zijn gepubliceerd over tandvleesaandoeningen en diabetes, waarin wordt aanbevolen nauwere werkpaden tussen professionals in de mondzorg en artsen aan te bevelen, en een inbedrijfstellingsnorm uitgegeven in 2019 door NHS Engeland, waarin een visie voor de implementatie van dergelijke werkmethoden. Het Birmingham-team was nauw betrokken bij beide publicaties.

The full paper ‘The Role of the Oral Healthcare Team in Identification of Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review’ was published in the journal Current Oral Health Reports.