Optimisme vermindert de ernst van beroerte

Optimistische overlevenden van de beroerte hadden lagere ontstekingsniveaus, verminderde ernst van de beroerte en minder initiële lichamelijke handicap na drie maanden in vergelijking met minder optimistische overlevenden, volgens de bevindingen van een kleine studie.

Eerdere studies hebben optimisme in verband gebracht met verbeterde gezondheidsuitkomsten voor andere medische aandoeningen, maar eerder zijn geen studies beoordeeld of deze associatie bestaat bij patiënten met een beroerte.

Overlevenden van een beroerte met een hoog optimisme hadden lagere ontstekingsniveaus, verminderde beroerte en minder lichamelijke handicap na drie maanden, vergeleken met degenen die minder optimistisch zijn, volgens voorlopig onderzoek gepresenteerd op het verpleegkundig symposium van de International Stroke Conference 2020 van de American Stroke Association – 18-21 februari in Los Angeles. De conferentie is een wereldpremière voor onderzoekers en clinici die zich toeleggen op de wetenschap van beroerte en hersengezondheid.

In een kleine studie van 49 overlevenden van een beroerte onderzochten onderzoekers de relatie tussen optimisme, ontsteking, ernst van de beroerte en lichamelijke handicap gedurende drie maanden na een beroerte. Onderzoekers zeiden dat inzicht in hoe deze elementen zich tot elkaar verhouden of elkaar beïnvloeden, een wetenschappelijk kader kan bieden om nieuwe strategieën voor herstel van de beroerte te ontwikkelen.

“Onze resultaten suggereren dat optimistische mensen een betere uitkomst van de ziekte hebben, dus het stimuleren van het moreel kan een ideale manier zijn om de geestelijke gezondheid en het herstel na een beroerte te verbeteren,” zei Yun-Ju Lai, Ph.D., MS, RN, de eerste studie auteur en postdoctoraal fellow op de afdeling neurologie van het University of Texas Health Science Center in Houston.

Ontsteking na een beroerte is schadelijk voor de hersenen en belemmert het herstel. Optimisme is in verband gebracht met lagere ontstekingsniveaus en verbeterde gezondheidsuitkomsten bij mensen met medische aandoeningen, maar er zijn geen eerdere onderzoeken beoordeeld of deze associatie bestaat bij patiënten met een beroerte.

Deze pilotstudie is een secundaire analyse van gegevens verzameld uit een repository van neurologische aandoeningen. De resultaten omvatten optimismeniveaus van de herziene Life Orientation Test, een standaard psychologisch hulpmiddel voor het meten van optimisme; beroerte ernst evaluatie door de National Institutes of Health Stroke Scale, en niveaus van inflammatoire markers — interleukin-6 (IL-6), tumornecrosefactor alfa (TNFα) en C-reactief eiwit (CRP).

Naarmate het optimismeniveau toenam, namen de ernst van de beroerte en de inflammatoire markers IL-6 en CRP af, zelfs na het overwegen van andere mogelijke variabelen. Dit gold echter niet voor TNFa.

“Patiënten en hun families moeten het belang van een positieve omgeving weten waar de patiënt baat bij heeft,” zei Lai. “Geestelijke gezondheid beïnvloedt het herstel na een beroerte.”