Beschadigde oogvaten kunnen duiden op hoger risico op beroerte

Beschadigde kleine bloedvaten in het oog kunnen een marker zijn voor een verhoogd risico op een beroerte bij mensen met diabetes, volgens voorlopig onderzoek dat moet worden gepresenteerd op de International Stroke Association 2020 van de American Stroke Association – 19-21 februari in Los Angeles, een wereldpremière voor onderzoekers en clinici die zich toeleggen op de wetenschap van beroerte en hersengezondheid.

Diabetische retinopathie, schade aan kleine bloedvaten van het oog, is een veel voorkomende complicatie van diabetes en kan leiden tot blindheid. Het is ook eerder in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaanvallen en hartaanvallen.

“Een opeenhoping van plaque in grote slagaders die de hersenen voeden en de gemeenschappelijke hartritmestoornissen atriumfibrilleren, zijn de primaire oorzaken van ischemische (door stolsels veroorzaakte) beroertes. En schade aan kleine bloedvaten veroorzaakt ook beroerte en vasculaire dementie, dus we dachten dat diabetische retinopathie een belangrijke biomarker zou kunnen zijn voor beroerte voor patiënten met diabetes, “zei Ka-Ho Wong, BS, MBA, hoofdauteur van de studie en coördinator van klinisch onderzoek en laboratoriummanager van het de Havenon Lab aan de gezondheidsziekenhuizen en klinieken van de Universiteit van Utah in Salt Lake City, Utah.

Onderzoekers volgden 874 mensen met diabetes die diabetische retinopathie ontwikkelden en 1,954 die dat niet deden. Alle patiënten (gemiddelde leeftijd van 62; 62% mannen) nemen deel aan ACCORD (actie om het cardiovasculaire risico bij diabetes te beheersen), een groot onderzoek om te testen of intensieve inspanningen om de bloedsuikerspiegel te reguleren, cholesterol te verlagen en de bloeddruk te verlagen risico op hartaandoeningen bij mensen met diabetes.

Tijdens een follow-up van vijf jaar vonden onderzoekers:

In totaal hadden 117 patiënten een beroerte;

Diabetische retinopathie kwam vaker voor bij patiënten met een beroerte (41%) dan bij patiënten zonder (30%);

Na correctie voor risicofactoren voor meerdere beroertes, hadden diegenen met diabetische retinopathie een 60% hoger risico op beroerte dan mensen met diabetes die geen diabetische retinopathie hadden; en

Het verhoogde risico werd in alle behandelingsgroepen gevonden.

“We waren verrast dat geen van de ACCORD-interventies (glucose-, lipiden- en bloeddrukcontrole) de diabetische retinopathie en het risico op een beroerte verminderde, met name een intense bloeddrukverlaging, omdat veel microvasculaire aandoeningen worden veroorzaakt door hoge bloeddruk. Deze bevinding komt overeen met de resultaten van ACCORD, die geen vermindering van hartaanvallen liet zien, “zei Wong.

Ondanks deze bevindingen suggereren de onderzoekers dat patiënten met diabetische retinopathie agressief medisch management krijgen om het risico op een beroerte te verminderen.

“Het is belangrijk voor iedereen met diabetes om een ​​goede bloedglucoseregulatie te handhaven, en degenen met vastgestelde diabetische retinopathie moeten bijzondere aandacht besteden aan het voldoen aan alle richtlijnen voor beroertepreventie die zijn vastgesteld door de American Stroke Association,” zei Wong.

Om het risico op een beroerte te verminderen, beveelt de American Stroke Association een gezonde levensstijl aan, waaronder een lage zoutinname; regelmatige lichamelijke activiteit krijgen; een gezond gewicht behouden; tabak vermijden; omgaan met stress; beperking van de alcoholinname tot niet meer dan één drankje per dag voor vrouwen en twee dranken per dag voor mannen; en het nemen van medicatie zoals voorgeschreven voor hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol en atriumfibrilleren.

De studie had geen informatie over het type (bloeding of blokkade) of locatie van de beroertes die plaatsvonden.