Opvliegers beïnvloeden de geheugenprestaties

Als je problemen ondervindt bij het vinden van het juiste woord, jezelf duidelijk uitdrukken of een verhaal correct onthouden,  dan kun je de menopauze de schuld geven. Een nieuwe studie toont aan dat fysiologische opvliegers worden geassocieerd met verminderd verbaal geheugen en met veranderingen in hersenfunctie tijdens het coderen en ophalen van geheugen, vooral in de hippocampus en prefrontale cortex.

Studieresultaten worden online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Eerdere studies hebben al aangetoond dat vrouwen een achteruitgang van het geheugen voor verbaal materiaal ervaren, zoals woorden en verhalen, tijdens de overgang door de menopauze. In deze nieuwe studie, functioneel magnetisch resonantie beeldvorming (MRI) werd gebruikt om het optreden van fysiologische opvliegers en hun te documenteren specifiek effect op hippocampale en prefrontale cortexfunctie tijdens coderings- en herkenningsomstandigheden van een geheugentaak.

De sterke punten van dit onderzoek liggen in het gebruik van fysiologische opvliegers om dit te bevestigen de opvliegers versus vertrouwen op het terugroepen van de patiënt en het gebruik van functionele MRI om specifiek realtime veranderingen in de hersenen tijdens de geheugentest te evalueren.

Hoewel grotere studies nodig zijn om de betrouwbaarheid van de relatie tussen opvliegers volledig te evalueren en veranderde hersenfunctie, biedt deze studie nieuwe inzichten in specifieke gebieden in de hersenen die betrokken zijn bij geheugen dat lijkt te worden beïnvloed door opvliegers. De onderzoeksresultaten verschijnen in het artikel “Opvliegers worden geassocieerd met veranderde hersenfunctie tijdens een
geheugentaak. ”

“De bevindingen van dit vooronderzoek, hoewel klein, ondersteunen objectief een verband tussen bewaakte opvliegers en nadelige functionele veranderingen in de hersenen die het geheugen beïnvloeden. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of opvliegers daadwerkelijk deze hersenveranderingen veroorzaken en of behandeling van opvliegers flitsen zullen ze voorkomen of normaliseren ”, zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van NAMS.

Ga voor meer informatie over de menopauze en gezond ouder worden naar www.menopause.org