Blootstelling aan dieseluitstoot maakt vatbaar voor pneumokokkenziekten

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology, toont aan dat blootstelling aan dieseluitlaatdeeltjes (DEP’s) de gevoeligheid van een individu voor pneumokokkenziekte kan vergroten.

De bacterie Streptococcus pneumoniae is de meest voorkomende oorzaak van longontsteking en meningitis en de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen door infectieziekten in groepen jonger dan 5 jaar en ouderen. Bij de meeste gezonde mensen leeft deze bacterie onschadelijk achter in de neus en keel zonder symptomen te veroorzaken. Als de pneumococcus echter toegang krijgt tot normaal steriele plaatsen in het lichaam, zoals de longen en het bloed, kan dit levensbedreigende ziekten veroorzaken.

Om meer te weten te komen over de omstandigheden waardoor deze gewoonlijk onschadelijke bacterie zich kan ontwikkelen tot onderzoekers van de University of Liverpool, Queen Mary’s University, London en Trinity College Dublin, voerde een onderzoek uit naar de rol van DEP’s bij de ontwikkeling van pneumokokken. ziekte.

Luchtvervuiling

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat luchtvervuiling verantwoordelijk is voor 7 miljoen doden per jaar, waarvan 7% te wijten is aan longontsteking. Naar schatting 37% van de wereldbevolking woont in gebieden waar de luchtvervuiling de grenswaarden van de WHO overschrijdt.

DEP’s, wereldwijd een belangrijk bestanddeel van luchtvervuiling, zijn de deeltjescomponent van dieseluitlaatgassen, waaronder dieselroet en aerosolen zoals asdeeltjes, metalen schuurdeeltjes, sulfaten en silicaten.

De onderzoekers, geleid door professor Aras Kadioglu van het Institute of Infection & Global Health van de Universiteit van Liverpool, gebruikten een combinatie van muismodellen en lab-gebaseerde testen in zowel muizen- als menselijke cellen om inzicht te geven in het verband tussen DEP-blootstelling en pneumokokkenziekte.

Resultaten

De onderzoekers ontdekten dat na blootstelling aan DEP’s, luchtwegmacrofagen, belangrijke immuuncellen voor het beheersen van bacteriële infecties en het verwijderen van puin uit het lichaam, verstopt raken met DEP’s, waardoor hun vermogen om de pneumococcus te doden vermindert. Hierdoor kunnen de bacteriën gemakkelijker in de luchtwegen overleven, de longen binnendringen en aanzienlijke ontsteking veroorzaken, wat uiteindelijk leidt tot bacteriële translocatie in bloed, waardoor ernstige ziekte wordt veroorzaakt.

Bron: University of Liverpool