Minder suiker in verpakte schoollunches maar minder vitaminen/mineralen

Voedingskwaliteit lunchmaaltijden nog steeds laag in het VK, volgens onderzoek

Lagere schoolkinderen krijgen minder suiker in hun lunchpakketten, maar ze krijgen ook minder vitaminen en mineralen dan tien jaar geleden, volgens een herhaalde analyse van voedingswaarden, gepubliceerd in de online uitgave BMJ Open.

De voedingskwaliteit van dit soort lunchmaaltijden blijft nog steeds laag, met maar 1,6% verhoging van de voedingsstandaard op het percentage lunchpakketten, ten opzichte van net iets meer dan 1% in 2006.

Sinds 2006 zijn stappen ondernomen om de voedingskwaliteit van schoolmaaltijden in Engeland te verbeteren, waarbij scholen zich verplichten tot een aantal basisproducten.

Maar zulke regels gelden niet voor verpakte lunches. En omdat meer dan de helft van de kinderen zo’n lunch meeneemt naar school, dragen deze maaltijden in grote mate bij aan het eetpatroon van een kind, zeggen de onderzoekers.

Ze wilden onderzoeken of de voedingskwaliteit van verpakte lunches voor kinderen was verbeterd sinds 2006, toen de inhoud van deze maaltijden voor het laatst werden onderzocht, en of eventuele veranderingen in verband stonden met het herhaald voorkomen of de portiegrootte van bepaald voedsel.

In 2016 gingen ze terug naar de lagere scholen in Engeland die meededen aan de onderzoeken van 2006 met nog 75 willekeurig selecteerde scholen geregistreerd bij de National Foundation of Educational Research.

Informatie over de inhoud en het gewicht van de aparte items in verpakte lunches werd verzameld van 1.148 kinderen van 8-9 jaar in 76 scholen door heel Engeland in 2006, en van 323 kinderen van dezelfde leeftijd in 18 scholen in 2016.

De meest algemene voorbeelden van bepaalde voedingscategorien in lunchpakketten waren vergelijkbaar op beide tijdstippen. Ham was nog steeds het populairste broodbeleg bijvoorbeeld; plantaardig beleg zoals hummus of groentespreads was minder dan 1%.

Maar het soort brood was veranderd: tortilla’s en wraps waren bij de kinderen in 2016 (13%) veel populairder dan in 2006 (2%).

De in 2016 geanalyseerde lunchpakketten bevatten minder suiker dan in 2006: bijgevoegde zoetigheid en chocola werd 10% minder, van 62% naar 52% en gezoete drankjes verminderden met 14,5%, van 60% naar 46%.

Maar de toevoeging van cakes en biscuit zonder chocola werd meer met bijna 10%, en groente bleef het minst van de algemene onderdelen, met maar 1 op de 5 kinderen die dit in hun lunchpakket meekreeg.

Portiegrootte werd minder bij sommige items, waaronder zoetigheid (met 6 gr), toegestane cakes en biscuit (met 13 gr), en kaassnacks (met 14 gr). Maar ook fruit (15 gr minder) en toetjes op basis van melk (21 gr minder).

En het percentage van de kinderlunchpakketten die voldeden aan alle 8 voedingsstandaarden – vijf gezonde voedselgroepen plus restricties op drie ongezonde voedselgroepen – steeg slechts weinig, van 1,1% naar 1,6% in 2016.

Essentiele voedingsstoffen werden ook minder tussen 2006 en 2016; vitamine C gehaltes verminderden van 58 mg naar 30 mg, en maar weinig kinderlunches haalden de aanbevelingen voor vezels, vitamine A, ijzer of zink.

Verzadigde vetten, niet-melksuikers en zout in het voedsel bleef ook boven de aanbevolen gehaltes.

Dit is een observatiestudie en kan daardoor geen oorzaak vaststellen, met slechts 1 dag onderzoek naar verpakte lunches op beide tijdstippen, terwijl niet gekeken werd naar potentiële invloedsfactoren zoals deprivatieniveaus.

Maar, schrijven de onderzoekers: “Hoewel de lunchpakketten van sommige kinderen gezonde voeding bevat, blijven zoete en hartige snacks en suikerdrankjes overheersen in verpakte lunches. Een kleine minderheid van de kinderen eet groenten of salades en dit is in de afgelopen 10 jaar niet veranderd.”

Ze voegen toe: “Hoewel niet direct vergelijkbaar, bevestigen de resultaten van dit 2016 onderzoek dat kinderlunchpakketten verbeterd zijn wat betreft het suikergehalte, maar blijven verzadigd vet, toegevoegde suikers en zout bevatten die de huidige standaard en aanbevelingen overschrijden.”

En hun conclusie: “Het verbeteren van de kwaliteit van lunchpakketten voor kinderen is een ingewikkeld probleem dat sterke ondersteuning nodig heeft van veel beheerders, waaronder regering, industrie en scholen, willen we dat dit de komende 10 jaar verbetert.”

Vertaling: Ellen Lam