Verband tussen gedrag kinderen en samenstelling darmmicrobioom

Een studie van schoolgaande kinderen toont een verband tussen de bacteriën in hun darmen en hun gedrag, en dat ouders een sleutelrol spelen in het microbioom van hun kinderen buiten het voedsel dat ze bieden.

De analyse toonde aan dat kinderen met gedragsproblemen en hogere sociaal-economische stress andere microbioomprofielen hadden dan degenen die dat niet deden, en ook dat de kwaliteit van de ouder-kindrelatie, evenals ouderlijke stress, een rol speelde in hoe uitgesproken die verschillen waren .

“Jeugd is een vormende periode van gedrags- en biologische ontwikkeling die, voor beter of slechter, kan worden aangepast door zorgverleners en de omgevingen die ze helpen bepalen,” zei Tom Sharpton, microbiologie- en statistiekonderzoeker aan de Oregon State University. “De ontwikkelingstrajecten van kinderen worden beïnvloed door hun eigen genen en omgevingsfactoren, en ook door de gemeenschap van microben die in, op en rond hun lichaam leven.”

Het onderzoek onder leiding van Sharpton en Keaton Stagaman van het OSU College of Science en Jessica Flannery en Philip Fisher van de Universiteit van Oregon wordt beschouwd als de eerste om te kijken hoe de microbiële gemeenschappen van 5- tot 7-jarige kinderen worden geassocieerd met hoe ze zich gedragen.

De bevindingen, vandaag gepubliceerd in mBio, zijn belangrijk omdat ze suggereren dat het microbioom licht kan werpen op welke kinderen op weg zijn naar geestelijke gezondheidsproblemen – wat betekent dat kinderen hulp zouden kunnen krijgen als er problemen opduiken tijdens de ontwikkeling van kinderen, in plaats van nadat ze doorgaan naar het punt van klinische diagnose.

De wetenschappers waarschuwen dat ze geen oorzaak-gevolg relatie tussen darmbacteriën en mentale gezondheid hebben gevonden, alleen een verband tussen het microbioom en gedrag. Maar als er meer bekend is over de mechanismen achter de verbinding van darmbacteriën met de geestelijke gezondheid, zou het microbioom een ​​hulpmiddel kunnen zijn voor zowel diagnose als therapie, zeggen de onderzoekers.

“De meeste studies tot op heden hebben microbioomsamenstelling gekoppeld aan baby- en peutergedrag, zoals extraversie, angst en cognitieve ontwikkeling,” zei Sharpton, de overeenkomstige auteur van de studie. “Het is echter niet duidelijk dat het microbioom associeert met andere vormen van gedragsdysregulatie of als het verband houdt met het ontstaan ​​van psychiatrische stoornissen en probleemgedrag.”

Persbericht Oregon State University