Gecombineerd prenataal roken en drinken verhoogt risico op wiegendood

Volgens een nieuwe studie, ondersteund door National Institutes of Health, hebben kinderen geboren uit moeders die zowel dronken als rookten na de eerste trimester van de zwangerschap een 12-voudig verhoogd risico op Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) in vergelijking met de niet blootgestelden of alleen blootgesteld in de eerste trimester van de zwangerschap, .

SIDS is de plotselinge, onverklaarbare, dood van een baby jonger dan één jaar. Verschillende  studies hebben aangetoond dat het risico op wiegendood wordt verhoogd wanneer moeders hebben gerookt tijdens de zwangerschap. Sommige studies hebben ook ontdekt dat prenatale blootstelling aan alcohol, met name door zwaar drinken tijdens de zwangerschap, het risico op wiegendood kan  verhogen. Nu geeft de door het NIH gefinancierd een beeld van hoe SIDS-risico wordt beïnvloed door de timing en hoeveelheid prenatale blootstelling aan tabak en alcohol. Een rapport van de studie verschijnt in EclinicalMedicine, een online tijdschrift gepubliceerd door The Lancet.

“Onze studie is het eerste grootschalig prospectief onderzoek dat nauwgezet het verband tussen prenatale blootstelling aan alcohol en tabak en het risico op wiegendood heeft onderzocht,” zei hoofdauteur Amy J. Elliott, Ph.D., van het Avera Gezondheidscentrum voor Pediatrisch & Gemeenschapsonderzoek in Sioux Falls, Zuid Dakota. “Onze bevindingen suggereren dat gecombineerde blootstelling aan alcohol en tabak een synergetisch effect heeft op het risico op wiegendood, gezien de dubbele blootstelling werd geassocieerd met een aanzienlijk hoger risico dan beide blootstellingen alleen.”

Om het onderzoek uit te voeren stichtte een multi-center team van wetenschappers uit de hele wereld, de VS en Zuid-Afrika het Stillbirth (PASS) -netwerk rond de prenatale alcohol wiegendood. Van 2007 tot 2015 volgden de PASS Network onderzoekers de resultaten van bijna 12.000 zwangerschappen onder vrouwen uit twee woonwijken in Kaapstad, Zuid-Afrika; en vijf sites in de VS, waaronder twee Indiaanse reservaten in Zuid Dakota en Noord-Dakota. De studie sites werden geselecteerd op hun frekquent voorkomen van  prenataal alcoholgebruik en wiegendood en op hun populaties met een verschillende etnische en sociaaleconomische toestand die voor wiegendood nog te weinig onderzocht waren gebleven.

De onderzoekers bepaalden de resultaten over een jaar voor ongeveer 94 procent van de zwangerschappen. Ze ontdekten dat in die tijd 66 baby’s stierven waaronder 28 sterfgevallen door wiegendood en 38 sterfgevallen door andere oorzaken. Naast het bijna 12-voudig verhoogd risico op wiegendood door gecombineerd roken en drinken na het eerste trimester van de zwangerschap, bepaalden ze dat het risico van wiegendood vervijfvoudigd was bij zuigelingen waarvan de moeders aangaven dat ze waren blijven roken na het eerste trimester en verviervoudigd bij zuigelingen

wiens moeders meldden dat ze verder hadden gedronken dan de eerste trimester. Deze risico’s zijn gebaseerd op de vergelijking met baby’s die niet waren blootgesteld aan tabak of alcohol tijdens de zwangerschap of wiens moeders waren gestopt met het gebruik van tabak of alcohol tegen het einde van de eerste trimester.

“De Safe Passage Study biedt belangrijke nieuwe informatie over het risico op SIDS van dubbele blootstelling aan prenataal roken en drinken, ” zei co-hoofdauteur Hannah C. Kinney, M.D., van de

Afdeling Pathologie aan het Boston Children’s Hospital en de Harvard School of Medicine. “Onze bevindingen ondersteunen de huidige aanbeveling van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention, de U.S. Surgeon en de World Health Organisation voor vrouwen niet te drinken of te roken tijdens de zwangerschap, en benadrukt het gevaar van dubbele blootstelling, wat het risico voor kindersterfte verhoogt. ”

Vertaling persbericht : Andre Teirlinck