De oorzaken van obesitas: waarom is niet iedereen dik?

Gemakkelijke toegang tot voedingsstoffen heeft bijgedragen aan de toename van obesitas bij de menselijke bevolking. Maar wat is obesitas en waarom is niet iedereen dik? Dr. Stephen O’Rahilly biedt een biomedisch perspectief op obesitas en evalueert welke genen mogelijk de balans naar obesitas kunnen verschuiven.

Zoals hij uitlegt, wordt men zwaarlijvig wanneer de balans tussen energie-inname en uitgegeven energie wordt verschoven. Verrassend genoeg zitten mutaties die leiden tot obesitas bij mensen niet in genen die betrokken zijn bij metabolisme en energieopslag, maar falen in verzadigingssignalen in de hersenen die ertoe leiden dat mensen te veel eten. Het teveel aan energie-inname ten opzichte van energieverbruik leidt tot obesitas.

Wat is het gevolg van obesitas in de menselijke gezondheid? Fysiek kan obesitas leiden tot lagere mobiliteit en slaapstoornissen. Maar bij mensen is het verband tussen obesitas en stofwisselingsziekten niet eenvoudig. Niet iedereen die zwaarlijvig is, wordt bijvoorbeeld insulineresistent. Zoals O’Rahilly uitlegt, is de kans dat een zwaarlijvig individu een metabole ziekte heeft, gekoppeld aan het vermogen van vetweefsel om het extra vet op te slaan.

Mutaties die de vetopslag in vetweefsel verminderen, vergroten de kans op metabole ziekten, zoals insulineresistentie, zelfs wanneer de persoon niet zwaarlijvig is.