Vroege blootstelling aan kaarsen en rook vergroot kans allergie peuters

Een nieuw artikel in Annals of Allergy, Astma and Immunology , het wetenschappelijke tijdschrift van het American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) toont een significant verband tussen prenatale blootstelling aan vervuilende stoffen binnenshuis en de mate van allergische gevoeligheid bij 2-jarigen.

“Omdat de meeste kinderen worden blootgesteld aan meer dan één verontreinigende stof of allergeen, hebben we de relatie onderzocht tussen meerdere blootstellingen en allergische sensibilisaties op de leeftijd van 2 jaar”, zegt Mallory Gallant, MSc, hoofdauteur van de studie.

“We onderzochten de blootstelling aan honden, katten, luchtverfrissers, kaarsen, schimmels, omgevingstabaksrook (ETS) en tapijt, die allemaal in verband zijn gebracht met allergieën bij kinderen. Van de blootstellingen die we hebben gemeten, prenatale blootstelling aan kaarsen, 6 maanden blootstelling bij katten en een blootstelling van 2 jaar aan ETS verhoogde de kans op een positieve huidpriktest (SPT) op 2-jarige leeftijd aanzienlijk. ”

108 moeder-kind paren werden gevolgd vanaf de geboorte tot 2 jaar oud. Blootstelling aan luchtverfrissers, kaarsen, schimmels, katten, honden, tapijt en omgevingstabaksrook (ETS) tijdens de prenatale, 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar tijdspunten werden verkregen. Een SPT werd uitgevoerd op zowel de moeder als het 2-jarige kind om allergische gevoeligheid te meten. Allergische sensibilisatie betekent dat een persoon een allergische immuunrespons op een stof heeft gehad (of mogelijk heeft gegeven). Maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de stof voor problemen zorgt.

“De toename van de gemiddelde hoeveelheid tijd binnenshuis betekent dat er een verhoogd risico is op schadelijke gezondheidsuitkomsten gerelateerd aan blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen binnenshuis”, zegt allergoloog Anne K. Ellis, MD, studie-auteur en lid van de ACAAI Environmental Allergy Committee. “Bovendien ademen kinderen vaker per minuut dan volwassenen, en meestal ademen ze door hun mond. Deze verschillen kunnen ervoor zorgen dat luchtverontreinigende stoffen dieper in de longen doordringen en bij hogere concentraties, waardoor kinderen kwetsbaarder worden voor luchtverontreinigende stoffen.”

Een ander doel van de studie was om het effect van meerdere blootstellingen op allergische resultaten op 2-jarige leeftijd te evalueren. De studie wees uit dat kinderen met een positieve SPT op 2-jarige leeftijd significant meer blootstellingen hadden op prenatale wijze, op de tijdstippen van 1 en 2 jaar vergeleken met kinderen met een negatieve SPT. Naarmate het aantal vervuilende blootstellingen binnenlucht toenam, nam het percentage kinderen met een positieve SPT toe. Dr. Ellis zegt: “Wanneer ze samen worden bekeken, suggereren de bevindingen dat het effect van meerdere blootstellingen meer kan bijdragen aan de ontwikkeling van allergieën dan één enkele blootstelling.”

Bron