Een bepaalde vorm van leren kan helpen bij herstel hersenen

Een studie van de City University of Hong Kong (CityU) laat voor het eerst zien dat schema-achtig leren de groei en regeneratie van hersenmyeline kan bevorderen, waardoor de synchronisatie van neurale netwerken wordt verbeterd. De bevindingen kunnen nuttig zijn voor de behandeling van centrale myeline-ziekten veroorzaakt door veroudering, ernstige depressie en de ziekte van Alzheimer, en voor het verbeteren van de cognitieve functie.

Brain myeline is een vetrijke substantie die de neuronen axonen omgeeft. Het dient om de neuronen axonen te isoleren, de snelheid te verhogen waarmee informatie langs de axonen wordt doorgegeven en de neuronen te beschermen.

Het team onder leiding van professor Li Ying, hoogleraar bij de afdeling Biomedische Wetenschappen, is al jaren bezig met de studie van de associatie tussen myelinevorming en geheugen. De onderzoekers ontdekten dat schema-achtig leren en geheugenconsolidatie de groei en regeneratie van hersenmyeline kunnen bevorderen, en daarmee de synchronisatie van neurale netwerken verbeteren, en zowel de leer- als geheugencapaciteit verbeteren.

De studie onthulde ook de pathologische mechanismen van centrale myeline-aandoeningen zoals multiple sclerose en cognitieve stoornissen.

Schema-achtig leren verwijst naar leren door herhaling. Talen leren is een voorbeeld. Zodra een geheugenschema is opgesteld, kan nieuwe kennis van dezelfde categorie snel worden geabsorbeerd en beheerst.

Uit de experimenten die werden uitgevoerd door het team van Prof Li, zijn de ratten, die het geheugenschema hebben ontwikkeld na meerdere gepaarde partners met smaakplaats, in staat om snel nieuwe gepaarde medewerkers met smaakplaats te leren. Er werd ook opgemerkt dat de myeline van de ratten tijdens het ontwikkelen van een geheugenschema aanzienlijk groeit.

Aan de andere kant hebben de ratten bij het consumeren van medicijnen voor demyelinisatie om de groei en ontwikkeling van myeline te verstoren, moeite om een ​​geheugenschema te ontwikkelen en zijn niet in staat om nieuwe kennis te leren. Bovendien worden de overdracht van informatie binnen de neurale circuits en de synchronisatie van neurale netwerken ook negatief beïnvloed.

“De ontdekking van de sleutelrol van myeline in geavanceerd cognitief geheugen en de functie ervan in de synchronisatie van neurale netwerken is een belangrijke doorbraak. Dit heeft geholpen licht te werpen op de pathologische mechanismen van centrale myeline-ziekten zoals multiple sclerose, de ziekte van Alzheimer, chronische ernstige depressie, cognitieve stoornissen, evenals problemen in verband met degeneratief leren en verminderd geheugen, ”zei professor Li.

Bron: City University of Hong Kong