Kunstmatige zoetstoffen kunnen meer kwaad dan goed doen

Een industrie van $ 2,2 miljard om mensen te helpen gewicht te verliezen door kunstmatige zoetstoffen kan volgens onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië bijdragen aan diabetes type 2.

Een recent gepubliceerde beoordeling onder leiding van professor Peter Clifton van UniSA onthult dat mensen die caloriearme zoetstoffen (LCS) gebruiken, meer kans hebben om aan te komen, precies het tegenovergestelde van wat consumenten verwachten. Dit ondanks gecontroleerde klinische onderzoeken die aantonen dat kunstmatige zoetstoffen tot gewichtsverlies leiden.

Er is een toename van 200% in het gebruik van LCS bij kinderen en een toename van 54% bij volwassenen in de afgelopen 20 jaar, zegt Clifton. Zoetstoffen met weinig calorieën worden gebruikt in plaats van sucrose, glucose en fructose. Ze hebben een intense zoete smaak zonder calorieën, maar recente studies hebben mogelijke schadelijke gezondheidseffecten aangetoond.

Prof Clifton zegt dat een Amerikaans onderzoek onder 5158 volwassenen over een periode van zeven jaar heeft uitgewezen dat degenen die grote hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen consumeerden, zwaarder werden dan niet-gebruikers.

“Consumenten van kunstmatige zoetstoffen verminderen hun totale inname van suiker niet. Ze gebruiken zowel suiker als caloriearme zoetstoffen en kunnen psychologisch het gevoel hebben dat ze hun favoriete voedsel kunnen gebruiken.

“Kunstmatige zoetstoffen veranderen ook de darmbacteriën, wat kan leiden tot gewichtstoename en het risico op diabetes type 2”, zegt hij.

Kunstmatig gezoete dranken (ASB) worden ook in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden en hart- en vaatziekten en beroertes en dementie bij ouderen, maar het is niet duidelijk waarom.

Prof Clifton citeert 13 onderzoeken waarin de effecten van ASB-inname op het risico op diabetes type 2 werden onderzocht, die alle geen of geen positief verband vonden. Eén studie toonde aan dat het vervangen van ASB door met suiker gezoete dranken of vruchtensappen gepaard ging met een 5-7 procent lager risico op diabetes type 2.

“Een betere optie dan caloriearme zoetstoffen is vasthouden aan een gezond dieet, dat veel volle granen, zuivelproducten, zeevruchten, peulvruchten, groenten en fruit en gewoon water omvat”, zegt prof. Clifton.

De publicatie is beschikbaar op: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs11883-019-0814-6.pdf