Eiwitrijke diëten kunnen je nieren beschadigen

Aangenomen wordt dat een hoge eiwitinname gezond is, maar dit kan de weg vrijmaken onomkeerbaar nierfalen. Het risico dat de nieren worden geschaad door een rijk dieet in eiwitten is vooral hoog bij mensen met een reeds bestaande laaggradige chronische nierziekte, waarvan de meeste getroffen mensen zich niet bewust zijn. “Het is essentieel dat mensen weten dat er een andere kant is aan eiwitrijke diëten. “

Aangenomen wordt dat een eiwitrijk dieet gezond is. Er wordt gesuggereerd dat het je fit houdt, helpt u om vet te verliezen en spiermassa te behouden. Koolhydraten vermijden en vervangen ze met eiwitten is een toonaangevend dogma geworden.

Kamyar Kalantar-Zadeh, Holly M Kramer en Denis Fouque [1] beschouwen het nu als noodzakelijk om dit geloof in twijfel te trekken en een streng waarschuwingsetiket op onze moderne eetgewoonten te zetten. “Wij kan calorieën besparen, maar we kunnen ook de gezondheid van onze nieren riskeren. ”De belofte om te besparen calorieën en afvallen is de reden waarom een ​​eiwitrijk dieet zeer vaak wordt aanbevolen aan mensen die lijden aan diabetes of die zwaarlijvig zijn.

Maar de kern van de zaak is dat deze groepen mensen zijn bijzonder kwetsbaar voor de nierbeschadigende effecten van een hoog eiwit inname. “Een eiwitrijk dieet veroorzaakt glomerulaire hyperfiltratie, die volgens onze huidige stand van zaken, kan een reeds bestaande laaggradige chronische nierziekte bevorderen, die trouwens vaak voorkomt bij mensen met diabetes.  “Om het kort samen te vatten: een eiwitrijk dieet aanbevelen aan een diabetespatiënt met overgewicht kan inderdaad leiden tot gewichtsverlies, maar ook tot ernstig verlies van de nierfunctie. We willen het ene, maar we krijgen ook het andere. ”

Gezien het stijgende aantal mensen met diabetes type 2 en het feit dat bij ten minste 30% van de patiënten met diabetes lijdt aan een onderliggende chronische nierziekte, de experts geloven dat het de hoogste tijd is dat de diabetespopulatie en het grote publiek dat zijn gewaarschuwd. “Door mensen te adviseren – vooral mensen met een hoog risico op chronische nierziekte, namelijk patiënten met diabetes, zwaarlijvige mensen, mensen met een eenzame nier en waarschijnlijk zelfs ouderen – om een ​​eiwitrijk dieet te eten, luiden we de doodsklok voor hun niergezondheid en brengt ze een grote stap dichter bij het nodig hebben van niervervangingstherapie ”, zegt Fouque.

Dit is de essentie van het redactioneel artikel van de drie hierboven genoemde auteurs, die is gepubliceerd samen met twee nieuwe studies over dat onderwerp in het huidige nummer van NDT. De analyse van een Nederlands cohort [2] toonde een strikt lineair verband tussen dagelijks eiwitinname en achteruitgang van de nierfunctie. Hoe hoger de inname, hoe sneller de daling. Het resultaat van een epidemiologisch onderzoek in Zuid-Korea [3] wijst op hetzelfde richting: Personen met de hoogste eiwitinname hadden een 1,3 hoger risico op sneller GFR-verlies. De bevinding zelf is niet nieuw. Veel eerdere studies hebben aangetoond dat een eiwitrijk dieet kan de nierfunctie schaden, en dit is de reden waarom patiënten met een bekende vroeg stadium chronisch zijn nierziekten worden door hun nefrologen aanbevolen een eiwitarm dieet.

Zolang het is onduidelijk of het enig verschil maakt of de eiwitten op dieren of planten zijn gebaseerd,  is de aanbeveling om in het algemeen af ​​te zien van een hoge eiwitinname. Zoals Fouque en zijn collega’s echter opmerken, zijn het probleem de mensen met een milde chronische nierziekte waarvan zij zich totaal niet bewust zijn en die de trend van volgen een eiwitrijk dieet eten omdat ze geloven dat het gezond is. “Deze mensen weten het niet dat ze de snelle weg inslaan naar onomkeerbaar nierfalen ”. Prof Fouque en zijn ERAEDTA-collega’s willen een voorlichtingscampagne starten en zich hier bewust van maken probleem onder de algemene bevolking. “Het is essentieel dat mensen weten dat er een andere is kant van eiwitrijke diëten, en die beginnende nierziekte moet altijd worden uitgesloten voordat men zijn eetgewoonten verandert en een eiwitrijk dieet volgt. “

[1] Kamyar Kalantar-Zadeh, Holly M Kramer, Denis Fouque. Een eiwitrijk dieet is slecht voor de gezondheid van de nieren:
ontketenen het taboe. Nefrologie Dialysetransplantatie, gfz216, https://doi.org/10.1093/ndt/gfz216
[2] Esmeijer K, Geleijnse JM, de Fijter JW et al. De eiwitinname en de nierfunctie nemen af ​​na
hartinfarct: de Alpha Omega Cohort. Nefrologiedialyse-transplantatie, gfz015,
https://doi.org/10.1093/ndt/gfz015
[3] Jhee J-H, Kee Y-K, Park S et al. Een eiwitrijk dieet met nierhyperfiltratie wordt geassocieerd met snel
achteruitgang van de nierfunctie: gemeenschapsgerichte prospectieve cohortstudie. Nephrol Dial Transplant 2019.
https://doi.org/10.1093/ndt/gfz115