Zwangere vrouwen, die roken lopen meer risico op zwangerschapsdiabetes

Roken tijdens de zwangerschap is een van de belangrijkste risicofactoren voor slechte zwangerschapsresultaten. In de VS rookt 10,7% van alle vrouwen tijdens de zwangerschap of worden blootgesteld aan meeroken. Hierdoor stellen ze hun baby’s bloot aan een hoger risico op vroegtijdige geboorte, laag gewicht bij de geboorte en vertraagde ontwikkeling dan die van hun niet rokende counterparts.

Buiten deze risico’s, toonde een internationaal onderzoeksteam, geleid door Dr. Yael Bar-Zeev van de Hebrew University of Jerusalem’s Braun School of Public Health and Community Medicine, in samenwerking met Dr. Haile Zelalem en Professor Ilana Chertok at Ohio University, aan dat roken tijdens de zwangerschap ook kan bijdragen aan een verhoogde kans op ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus.

Zwangerschapsdiabetes leidt tot hogere risico’s op zwangerschaps- en geboorte complicaties zoals macrosomia(groter dan gemiddelde baby’s) en bevallingen met de keizersnede.

Bar-Zeev en haar team voerden een tweede analyse van gegevens, die verzameld zijn door de United States’ Centers for Disease Control and Prevention (CDC) called the Pregnancy Risk Assessment Monitoring System (PRAMS). Voor dit onderzoek keken ze naar de resultaten van 222.408 vrouwen die tussen 2009 en 2015 bevielen en waarvan 12.897 gediagnostiseerd werden met zwangerschapsdiabetes.

De onderzoekers zagen dat zwangere vrouwen, die hetzelfde als of een hoger aantal sigaretten per dag rookte dan dat ze voor hun zwangerschap deden bijna 50% meer kans hadden op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes; vrouwen die minder gingen roken hadden nog een verhoogd risico van 22% hoger dan vrouwen die nooit gerookt hadden of minimaal 2 jaar voor de zwangerschap waren gestopt.

Vertaling: Loes Vink