Zieke bloedvaten communiceren met de hersenen

Een internationaal team van wetenschappers aan de Universiteit van Manchester heeft voor het eerst aangetoond dat zenuwsignalen worden uitgewisseld tussen verstopte slagaders en de hersenen.

De ontdekking van het voorheen onbekend elektrisch circuit is een doorbraak in ons begrip van atherosclerose, een potentieel dodelijke ziekte waarbij zich plaques vormen op de binnenste laag van slagaders.

Een studie op muizen wees uit dat nieuwe zenuwbundels worden gevormd op de buitenste laag van de slagader die ziek is, zodat de hersenen kunnen detecteren waar de schade is en ermee kunnen communiceren.

Vroeg bewijs verzameld door het team geeft aan dat dit ook gebeurt in menselijke slagaders.

De studie, gepubliceerd in Nature (27/04/22, 16.00 uur bst) zou nieuwe behandelingen kunnen inluiden voor de oorzaken van de ziekte, waarbij afzettingen het lumen van slagaders geleidelijk vernauwen, wat leidt tot hartaanvallen, beroertes en andere problemen.

Volgens de wetenschappers worden signalen door zenuwen van slagaders met plaques naar de hersenen overgebracht.

Nadat de hersenen de signalen hebben verwerkt, gaat de informatie terug naar het aangetast bloedvat.

“In de afgelopen decennia heeft niemand gevraagd of er een directe verbinding is tussen de slagaders en de hersenen – de voor de hand liggende reden is dat atherosclerotische plaques niet door zenuwen worden geleverd”, zegt hoofdwetenschapper Dr. Sarajo K. Mohanta van het Instituut van de Universiteit van München voor cardiovasculaire preventie.

“Maar atherosclerose is meer dan alleen een plaque; het is eerder een chronische ontstekingsziekte van de hele slagader. Onze bevindingen met betrekking tot de buitenste laag zijn zeer relevant.”

“Op lange termijn hopen we eindelijk in staat te zijn om de oorzaken van atherosclerose te behandelen, hoewel dat misschien nog ver weg is.”

De wetenschappers brachten het neurologisch circuit in kaart door zenuwcellen, neuronen genaamd, te infecteren met een virus waarvan het antilichaam een ​​fluorescerend spoor creëert, terwijl het zijn weg omhoog vindt van zieke slagaders naar de hersenen.

Vertaling: Andre Teirlinck