Xanthaangom kan helpen de bloedglucosewaarden te verlagen

Diabetes mellitus type 2 is een veelvoorkomende leefstijlziekte die wereldwijd voorkomt. Het kan vaak leiden tot complicaties, zoals hartaandoeningen, en een verhoogd risico op overlijden, maar preventieve maatregelen, zoals gezonde voeding, kunnen deze risico’s verminderen. Nu heeft een onderzoek in Japan aangetoond dat een op xanthaangom gebaseerd vloeibaar verdikkingsmiddel de bloedglucosewaarden na het eten kan verlagen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat hartaandoeningen en stofwisselingsstoornissen, zoals diabetes type 2, verband houden met de bloedglucosewaarden na het eten. Er wordt echter gemeld dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals de kruidenazijn, deze niveaus helpen verlagen als ze bij een maaltijd worden gegeten. Een ander voedingsproduct dat een soortgelijk effect heeft, zijn voedingsvezels. Van deze vezels is ook bekend dat ze de insulinerespons verhogen, het vetmetabolisme verbeteren en positieve effecten hebben op het darmmicrobioom.

Een van die oplosbare vezels, xanthaangom, wordt gebruikt in een reeks voedingsmiddelen, waaronder vloeibare verdikkingsmiddelen, om aspiratie (verstikking) te voorkomen bij patiënten die moeite hebben met slikken. De biologische effecten van vloeibaar verdikkingsmiddel op postprandiale bloedglucosewaarden, genexpressie in het maagdarmkanaal en het darmmicrobioom zijn echter niet volledig opgehelderd (figuur 1). Het doel van deze studie was om te bepalen of vloeibare verdikkingsmiddelen aanvullende effecten hebben, met name op postprandiale bloedglucosewaarden die verband houden met genexpressie in het maagdarmkanaal en het darmmicrobioom.

De ratten werden in twee groepen verdeeld; degenen die gedurende 5 weken vloeistof kregen toegediend die verdikt was met een op xanthaangom gebaseerd vloeibaar verdikkingsmiddel of zoutoplossing. De orale glucosetolerantietest werd 4 weken na het begin van het experiment uitgevoerd. De bloedglucosespiegels van ratten werden gemeten voordat glucose werd gegeven en op gezette tijden daarna. Het RNA uit verschillende delen van de weefsels van het maagdarmstelsel werd verzameld voor de qPCR-methode. Daarna werd de genexpressie in het ileum en darmmicrobioom uitgebreid geanalyseerd met behulp van een next-generation sequencer, die een uitgebreide analyse mogelijk maakt van de hoeveelheid genexpressie en DNA afkomstig van micro-organismen door grote hoeveelheden DNA-sequenties met hoge snelheid te decoderen.

De resultaten toonden aan dat de bloedglucosespiegels 60 en 90 minuten na toediening van glucose significant lager waren bij ratten die verdikte vloeistof kregen . “Het mechanisme waarmee dit gebeurde is heel interessant. Het toedienen van verdikte vloeistof verlaagde de bloedglucosespiegels geassocieerd met Glp1- en Glp1r-expressie in het ileum , “zegt senior auteur Haruka Tohara. Bovendien onthulde uitgebreide analyse dat cholesterolhomeostase, vetzuurmetabolisme en glucosemetabolisme verrijkt waren in het ileum.

De microbiële samenstelling van de darm was ook veranderd na het drinken van de genoemde verdikte vloeistof. Er was een toename in het aantal van twee ‘goede’ darmbacteriën, Erysipelotricales en Christensenellaceae, die geassocieerd zijn met Glp1- en Glp1r-expressie in het ileum.  Deze bacteriën produceren vetzuren met een korte keten die de darm- en pancreascellen beschermen, die de insulinesecretie ondersteunen.

Diabetes type 2 en hartaandoeningen zijn wereldwijde fenomenen die in veel delen van de wereld toenemen. Dit onderzoek toonde aan dat een vloeistofverdikkingsmiddel op basis van xanthaangom aspiratie kan voorkomen en ook kan helpen bij de verbetering van het glucose- en vetmetabolisme.