Wonen in de buurt van “voedselmoeras” kan risico op beroerte verhogen

Volwassenen van 50 jaar en ouder die in de buurt van fastfood en ongezonde voedselomgevingen woonden die bekend staan als “voedselmoerassen”, hadden een hoger risico op een beroerte in vergelijking met degenen die in gebieden woonden met minder winkels en fastfoodkeuzes, volgens voorlopig onderzoek dat zal worden gepresenteerd op de International Stroke Conference 2023 van de American Stroke Association. De bijeenkomst, die persoonlijk en virtueel zal worden gehouden in Dallas, van 8 tot 10 februari 2023, is een bijeenkomst van wereldklasse voor onderzoekers en clinici die zich toeleggen op de wetenschap van beroerte en hersengezondheid.

De term ‘voedselmoeras’ werd meer dan tien jaar geleden bedacht om gemeenschappen te definiëren waar fastfoodketens en gemakswinkels in overvloed aanwezig zijn, waardoor de buurten worden overspoeld met ongezonde eetopties in plaats van gezonde voedingskeuzes. Voedselmoerassen vallen vaak samen met voedselwoestijnen, waar een gebrek aan supermarkten het moeilijker maakt om aan verse producten en voedzaam voedsel te komen.

“Ondanks grote vooruitgang in de zorg voor een beroerte, blijft een beroerte een groot probleem, en sommige mensen blijven risico lopen ondanks optimale medische behandeling”, zegt Dixon Yang, M.D., hoofdauteur van de studie en een postdoctoraal onderzoeker aan Columbia University Irving Medical Center in New York City. “Een ongezond voedingspatroon heeft een negatieve invloed op de bloeddruk, de bloedglucose en het cholesterolgehalte, wat het risico op een beroerte verhoogt. Onafhankelijk van iemands eigen demografie of sociaaleconomische status, kan het leven in een buurt met een overvloed aan slechte voedselkeuzes voor veel mensen een belangrijke factor zijn om te overwegen.

Voedselmoerassen en de mogelijke link met een beroerte is niet goed bestudeerd. In deze studie analyseerden onderzoekers of omgevingen met voedselmoerassen mogelijk verband houden met een grotere kans op een beroerte. Ze beoordeelden gegevens van de Health and Retirement Study (HRS), een doorlopend onderzoek dat wordt uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan en dat deelnemers in de hele VS rekruteert om de uitdagingen en kansen in verband met ouder worden en pensionering te bestuderen. Deze gegevens werden vervolgens vergeleken met informatie over de voedselomgeving van het Amerikaanse ministerie van Landbouw om een Retail Food Environment Index (RFEI) af te leiden, die de verhouding aangeeft tussen fastfoodrestaurants en gemakswinkels en het aantal winkels voor gezonde voeding in buurten. .

Deze studie was een secundaire analyse van gegevens die tussen 2010 en 2016 waren verzameld. Onderzoekers pasten vervolgens een uitgebreide voedselomgevingsindex toe op basis van de gezondheidsgegevens van de deelnemers. De index voor de voedselomgeving in de detailhandel omvatte gemakswinkels, fastfood en full-service restaurants als opties voor ongezond voedsel; supermarkten, boerenmarkten en gespecialiseerde voedingswinkels werden geclassificeerd als retailers van gezonde voeding.

De studie omvatte 17.875 volwassenen (gemiddelde leeftijd van 64 jaar; 54% vrouwen; 84% van hen waren blanke volwassenen) met statistische weging toegepast om de algemene Amerikaanse bevolking te vertegenwoordigen. Elke persoon werd gewogen op basis van het ontwerp/de steekproeftrekking van de enquête, zodat de groep representatief was voor een veel grotere Amerikaanse bevolking van meer dan 84 miljoen thuiswonende, beroertevrije volwassenen. Er zijn twee categorieën gemaakt voor de voedselomgevingsindex in de detailhandel: een verhouding lager dan 5, of een verhouding van 5 of meer. “De twee categorieën zijn ter vergelijking gekozen omdat eerder onderzoek heeft aangetoond dat een indexratio van de voedselomgeving in de detailhandel van 5 of hoger de prevalentie van mensen met obesitas in een buurt kan voorspellen,” zei Yang.