Wil je de vakantiedip vermijden? Vermijd de zoete lekkernijen

Als u vatbaar bent voor depressie, dan kun je beter nee zeggen tegen allerlei zoete lekkernijen. Een nieuwe studie van een team van klinische psychologen aan de Universiteit van Kansas suggereert dat het eten van toegevoegde suikers – gebruikelijk in zoveel kerstprodukten – kan leiden tot metabole, inflammatoire en neurobiologische processen die verband houden met depressies. Het werk is gepubliceerd in het tijdschrift Medical Hypotheses.

In combinatie met afnemende licht in de winter en overeenkomstige veranderingen in slaappatronen, zou een hoge suikerconsumptie kunnen resulteren in een “perfecte storm” die de geestelijke gezondheid nadelig beïnvloedt, aldus de onderzoekers. “Voor veel mensen zal een verminderde blootstelling aan zonlicht in de winter circadiane ritmes weggooien, een gezonde slaap verstoren en vijf tot 10% van de bevolking in een volledige episode van klinische depressie duwen”, zei Stephen Ilardi, universitair hoofddocent klinische psychologie .

Ilardi, die samen met KU-afgestudeerden Daniel Reis (hoofdauteur), Michael Namekata, Erik Wing en Carina Fowler (nu van de Duke University) de studie co-auteur van de studie was, zei dat deze symptomen van ‘winter-begin depressie’ mensen ertoe kunnen aanzetten meer snoep te consumeren.

“Een veel voorkomend kenmerk van depressie bij het begin van de winter is verlangen naar suiker,” zei hij. “Dus we hebben tot 30% van de bevolking die op zijn minst last heeft van winter-depressies, waardoor ze hunkeren naar koolhydraten – en nu worden ze constant geconfronteerd met vakantie snoep.”

Ilardi zei dat het vermijden van toegevoegde voedingssuiker vooral een uitdaging kan zijn, omdat suiker een eerste stemmingsboost biedt, waardoor sommigen met een depressieve ziekte tijdelijk hun emotionele lift opzoeken.

“Wanneer we snoep consumeren, werken ze als een medicijn,” zei de KU-onderzoeker, die ook auteur is van ” The Depression Cure ” (First De Capo Press, 2009). “Ze hebben een onmiddellijk humeurverhogend effect, maar in hoge doses kunnen ze ook een paradoxaal, pernicieus langetermijneffect hebben van het verslechteren van de stemming, het verminderen van welzijn, het verhogen van ontstekingen en het veroorzaken van gewichtstoename.”

De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door een breed scala aan onderzoek te analyseren naar de fysiologische en psychologische effecten van het consumeren van toegevoegde suiker, waaronder de Women’s Health Initiative Observational Study , de NIH-AARP Diet and Health Study , een studie van Spaanse universitaire afgestudeerden en studies van Australische en Chinese frisdrankdrinkers.

Ilardi waarschuwde dat het gepast zou kunnen zijn om toegevoegde suiker, op voldoende hoge niveaus, als fysiek en psychologisch schadelijk te beschouwen, vergelijkbaar met het drinken van een beetje te veel drank.

“We hebben redelijk goed bewijs dat één alcoholische drank per dag veilig is en voor sommige mensen een gunstig effect kan hebben,” zei hij.

“Alcohol is in feite pure calorieën, pure energie, niet-voedzaam en super giftig bij hoge doses. Suikers lijken erg op elkaar. We leren als het gaat om depressie, mensen die hun dieet optimaliseren, moeten alle voedingsstoffen leveren die de hersenen nodig hebben en meestal deze potentiële toxines vermijden. ”

De onderzoekers ontdekten dat ontsteking het belangrijkste fysiologische effect is van voedingssuiker gerelateerd aan geestelijke gezondheid en depressieve stoornis.

“Een grote subgroep van mensen met een depressie heeft een hoge mate van systemische ontsteking,” zei Ilardi. “Als we denken aan ontstekingsziekten, denken we aan dingen als diabetes en reumatoïde artritis – ziekten met een hoog niveau van systemische ontsteking. Normaal denken we er niet aan dat depressie in die categorie zit, maar het blijkt dat het echt zo is – niet voor iedereen die depressief is, maar voor ongeveer de helft. We weten ook dat ontstekingshormonen de hersenen rechtstreeks in een staat van ernstige depressie kunnen brengen. Een ontstoken brein is dus meestal een depressief brein. En toegevoegde suikers hebben een ontstekingsremmend effect op het lichaam en de hersenen. ”

Ilardi en zijn medewerkers identificeren ook de invloed van suiker op het microbioom als een potentiële oorzaak van depressie.

“Ons lichaam herbergt meer dan 10 biljoen microben en velen van hen weten hoe ze de hersenen kunnen hacken,” zei Ilardi. “De symbiotische microbiële soort, de nuttige microben, hacken in feite de hersenen om ons welzijn te verbeteren. Ze willen dat we gedijen, zodat ze kunnen gedijen. Maar er zijn ook enkele opportunistische soorten die als puur parasitair kunnen worden beschouwd – ze hebben helemaal niet ons beste belang. Veel van die parasitaire microben gedijen op toegevoegde suikers, en ze kunnen chemicaliën produceren die de hersenen in een staat van angst en stress en depressie duwen. Ze zijn ook zeer ontstekend. ”

Ilardi adviseerde een minimaal verwerkt dieet rijk aan plantaardig voedsel en omega-3 vetzuren voor optimaal psychologisch voordeel. Wat suiker betreft, adviseerde de KU-onderzoeker niet alleen tijdens de vakantie, maar het hele jaar door.

“Er is geen eenduidige benadering om precies te voorspellen hoe het lichaam van een persoon zal reageren op een bepaald voedsel bij een bepaalde dosis,” verklaarde Ilardi. “Als conservatieve richtlijn, gebaseerd op onze huidige kennis, kan er een risico zijn verbonden aan een hoge dosis suikerinname – waarschijnlijk alles boven de richtlijn van de American Heart Association, die 25 gram toegevoegde suikers per dag is.”

Met dank aan The University of Kansas