Wetenschappers creëren kunstmatige menselijke netvliezen

Wetenschappers zijn erin geslaagd nauwkeurige replica’s van menselijke retina’s te kweken die kunnen worden gebruikt om de specifieke typen cellen te lokaliseren die zijn aangetast door genetische oogziekten. Deze prestatie zal de vooruitgang bij de ontwikkeling van individuele therapieën versnellen. Het onderzoek werd in Cell gerapporteerd door wetenschappers van de Universiteit van Basel, het Instituut voor Moleculaire en Klinische Oogheelkunde Basel, en de Novartis Institutes for BioMedical Research.

Het onderzoeksteam onder leiding van Botond Roska, professor aan de Universiteit van Basel en directeur van het Instituut voor Moleculaire en Klinische Oogheelkunde Basel (IOB), heeft de afgelopen zes jaar gewerkt aan het creëren van functionele menselijke netvliezen in een schaal. Het kunstmatige weefsel dat ze nu hebben kunnen laten groeien, wordt een organoïde genoemd, omdat het kenmerken heeft van het menselijk orgaan – inclusief de ziekteparameters van individuele patiënten. Om de mini-orgaantjes te kweken hadden de onderzoekers alleen huid- of bloedmonsters van de patiënten nodig.

Nieuwe methode om organoïden en netvliezen te vergelijken
“Onze organoïden zijn speciaal omdat ze, net als het menselijk netvlies, een gelaagde structuur hebben en op dezelfde manier op licht reageren”, legt Cameron Cowan uit, een senior onderzoeker bij de IOB Human Retinal Circuit Group en een eerste auteur van het artikel.

Een vergelijking van organoïden met netvliezen van multi-orgaandonoren bevestigde de sterke overeenkomsten. “We laten zien dat onze organoïden na 38 weken kweek, de duur van een typische menselijke zwangerschap, veel van dezelfde celtypen bevatten als een volwassen menselijk netvlies”, zegt professor Botond Roska. Deze vergelijkingen werden mogelijk gemaakt door de hoge kwaliteit van het gedoneerde retinale weefsel. “Voor het eerst waren we in staat menselijke netvliezen na de dood in een functionele, lichtgevoelige toestand te houden.”

Gepersonaliseerde behandelingen
Bovendien toonden de onderzoekers de hoge waarde van organoïden voor de ontwikkeling van therapie aan door aan te tonen dat netvliesaandoeningen overeenkomen met dezelfde soorten cellen in de organoïden en echte netvliezen.

“We kunnen retinale organoïden laten groeien uit bloed- of huidmonsters van een patiënt en die gebruiken om behandelingen in het laboratorium te ontwikkelen die zijn afgestemd op die individuele patiënt”, zegt Magdalena Renner, hoofd van het IOB Human Organoid Platform en ook een eerste auteur van het artikel. .

De successen van het onderzoek zullen de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor blinde retinale aandoeningen versnellen.

Universiteit Basel
https://www.unibas.ch