Westers dieet rijk aan vet en suiker stimuleert huidontstekingen

Een westers dieet dat rijk is aan vet en suiker kan leiden tot ontstekingsziekten van de huid zoals psoriasis, heeft een studie van onderzoekers van UC Davis Health ontdekt.

De studie, vandaag gepubliceerd in Journal of Investigative Dermatology, suggereert dat voedingscomponenten in plaats van obesitas zelf kunnen leiden tot huidontsteking en de ontwikkeling van psoriasis. Een veel voorkomende en chronische huidziekte, psoriasis veroorzaakt dat huidcellen schubben en rode vlekken vormen die jeuken en soms pijnlijk zijn.

Eerdere studies hebben aangetoond dat obesitas een risicofactor is voor de ontwikkeling of verergering van psoriasis. Het westerse dieet, gekenmerkt door een hoge inname van verzadigde vetten en sucrose en een lage inname van vezels, is in verband gebracht met de toegenomen prevalentie van obesitas in de wereld.

“In onze studie hebben we vastgesteld dat kortetermijnblootstelling aan het westerse dieet psoriasis kan veroorzaken voordat het lichaamsgewicht aanzienlijk toeneemt,” zei Sam T. Hwang, professor en leerstoel dermatologie aan UC Davis en senior auteur van de studie.

Voor het UC Davis Health-onderzoek, dat een muismodel gebruikte, vonden Hwang en zijn collega’s dat een dieet dat zowel veel vet als veel suiker bevat (het westerse dieet bij mensen nabootst) nodig was om waarneembare huidontsteking te veroorzaken. In slechts vier weken hadden muizen op westers dieet de zwelling van het oor en zichtbare dermatitis aanzienlijk verhoogd in vergelijking met muizen die een gecontroleerd dieet kregen en alleen muizen met een vetrijk dieet.

“Het eten van een ongezond dieet heeft geen invloed op uw taille alleen, maar ook op uw huidimmuniteit,” zei Zhenrui Shi, gastonderzoeker bij UC Davis Department of Dermatology en hoofdauteur van de studie.

De studie gedetailleerd de mechanismen waardoor ontsteking gebeurt na een westers dieet. Het identificeerde galzuren als belangrijke signaalmoleculen bij de regulatie van huidimmuniteit. Galzuren worden in de lever geproduceerd uit cholesterol en gemetaboliseerd in de darm door de darmflora. Ze spelen een belangrijke rol bij de opname van lipiden in de voeding en het cholesterolevenwicht in het bloed.

De studie wees uit dat cholestyramine, een medicijn dat wordt gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen door zich te binden aan galzuren in de darm, het risico op huidontsteking heeft helpen verminderen. De bevinding suggereert dat galzuren de ontwikkeling van psoriasis mediëren. De binding van cholestyramine aan galzuren in de darm en de daaropvolgende afgifte via de ontlasting zorgt voor een vermindering van huidontsteking.

Verdere studies zijn nodig om het mechanisme achter door dieet veroorzaakte huidontsteking en de interactie tussen metabolisme, microben en immuniteit te begrijpen.