Wereldwijd vermijden patiënten met hartaanval ziekenhuis of behandeling

Volgens een uitgebreid wereldwijd onderzoek door de European Society of Cardiology (ESC) is het aantal van zulke patiënten dat spoedeisende ziekenhuiszorg zoekt, gedaald met meer dan 50% tijdens de COVID-19-uitbraak.  De bevindingen zijn gepubliceerd in het European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes (EHJ – QCCO) 1 en grafisch online weergegeven.

‘Dit is het sterkste bewijs tot nu toe van de nevenschade veroorzaakt door de pandemie. Angst voor het corona virus  betekent dat zelfs mensen met een levensbedreigende hartaanval bang zijn om zich te melden in het ziekenhuis voor een levensreddende behandeling. Er is een gebrek aan publieke informatie rond de inspanningen om een veilig ziekenhuis te garanderen voor niet-COVID-19-patiënten ”, aldus professor Barbara, voorzitter van het ESC Casadei.

“Toch is de kans om te overlijden aan een hartaanval veel groter dan die van het sterven aan COVID-19. Bovendien is dood door een hartaanval grotendeels te voorkomen als patiënten op tijd naar het ziekenhuis komen om zich te laten behandelen.  Wij zijn getuige van een onnodig verlies van mensenlevens. Onze prioriteit moet zijn om te voorkomen dat dit gebeurt. We moeten doorgaan met het redden van levens die we kunnen besparen. ‘

Het ESC-onderzoek onder 3.101 gezondheidswerkers in 141 landen werd uitgevoerd midden april.

Bij de ernstigste hartaanvallen, bekend als ST-elevatie-myocard infarcten (STEMI’s), wordt een belangrijke slagader van het hart geblokkeerd.  Dringende behandeling – ofwel met een stent of stollingsremmende medicijnen – herstelt de bloedstroom, redt levens en voorkomt invaliditeit. Vertraging van behandeling veroorzaakt onomkeerbare schade aan de hartspier, waardoor het risico op hartfalen en overlijden vergroot.

De overgrote meerderheid van ziekenhuisartsen en verpleegkundigen die de ESC enquête beantwoordden meldden een daling van het aantal patiënten met ernstige hartaanvallen die naar het ziekenhuis komen, vergeleken met vóór de COVID-19-crisis.  Gemiddeld was er een afname van 50%. Bovendien zeiden de meeste respondenten dat van de patiënten die wel naar het ziekenhuis kwamen er 48% later kwamen dan gebruikelijk en buiten de optimale tijd voor dringende behandeling.

Interventiecardiologen, artsen die stents inbrengen om geblokkeerde slagaders te openen, ondervonden een toename van 28% in levensbedreigende complicaties bij patiënten met hartaanvallen tijdens de pandemie.

Deze poll – uitgevoerd door de European Association of Percutaneous Cardiovasculaire interventies (EAPCI), een onderdeel van het ESC – bereikte meer dan 600 interventie cardiologen uit 84 landen tijdens de eerste twee weken van april. Bijna de helft van de respondenten zei dat restauratie van de bloedstroom was vertraagd vanwege COVID-19-angsten, een situatie die waarschijnlijk zal leiden tot vroegtijdig overlijden en invaliditeit.

‘De vertragingen die we zien bij de hartpatiënten die naar het ziekenhuis komen zal aanzienlijke schadelijke gevolgen hebben”, aldus de voorzitter van EAPCI, Professor Dariusz Dudek. “Patiënten die niet snel aanwezig zijn, bevinden zich in een veel slechtere toestand wanneer ze eindelijk in het ziekenhuis aankomen en dat zijn ze ook vaak te laat om te profiteren van de levensreddende behandeling die we kunnen geven.”

“Wacht niet als u symptomen van een hartaanval heeft: bel het noodnummer“, zei Professor Dudek. ‘Elke minuut telt.’

Uit de EAPCI-enquête bleek ook dat het aantal andere procedures ook drastisch is verminderd tijdens de pandemie. ‘Interventies op hartkleppen en andere procedures moeten worden hervat zodra de lokale COVID-19 situatie het toelaat. We moeten onnodig lijden en dood vermijden’ zei professor Dudek.

Professor Casadei zei: “De angst van patiënten om besmet te raken in het ziekenhuis moet worden behandeld. Ze moeten er zeker van zijn dat de het risico op infectie in het ziekenhuis minimaal is bij opname met hartaanval of beroerte. Als de borst pijn doet of andere symptomen van een hartaanval verschijnen – zoals pijn in de keel, nek, rug, buik of schouders die langer dan 15 minuten duren – moet je het noodnummer bellen. Onthoud dat COVID-19-sterfte 10 keer lager is dan bij een onbehandelde hartaanval. En snelle behandeling voor een hartaanval is noodzakelijk en werkt.’

Vertaling: Andre Teirlinck