Welvarende mannen hebben meer kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk

Volgens een studie gepresenteerd op de 84e Annual Scientific Meeting of the Japanese Circulation Society (JCS 2020) lopen werkende mannen met een hoger inkomen meer risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.

JCS 2020 vindt online plaats van 27 juli tot 2 augustus in samenwerking met het Asian Pacific Society of Cardiology Congress 2020 (APSC 2020). Gezamenlijke  wetenschappelijke sessies, als onderdeel van het ESC Global Activities-programma, worden georganiseerd door de European Society of Cardiology  (ESC) en JCS

‘Mannen met een hoger inkomen moeten hun levensstijl verbeteren om hoge bloeddruk te voorkomen,” zei studie auteur Dr. Shingo Yanagiya van de Hokkaido University Graduate School of Medicine, Sapporo, Japan. “Dit omvat gezond eten, sporten en het gewicht onder controle houden. Alcohol moet met mate en eetbuien moeten vermeden worden.”

Meer dan een miljard mensen hebben wereldwijd hoge bloeddruk. Rond 30-45% van de volwassenen wordt getroffen met meer dan 60% van de mensen boven de 60. Hoge bloeddruk is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden, goed voor bijna 10 miljoen sterfgevallen in 2015, waarvan 4,9 miljoen aan ischemische hartziekte en 3,5 miljoen aan een beroerte te wijten waren.

In Japan alleen al leven meer dan 10 miljoen mensen met hoge bloeddruk, en het aantal blijft stijgen. Dr. Yanagiya zei: “Hoge bloeddruk is een levensstijl gerelateerde ziekte. Als arts wilde ik weten of het risico afhangt van de sociaal economische klasse.”

Deze analyse van de J-HOPE3-studie onderzocht de relatie tussen gezinsinkomen en hoge bloeddruk bij Japanse werknemers. Een totaal van 4.314 medewerkers (3.153 mannen en 1.161 vrouwen) van 12 werkplekken met banen overdag en normale bloeddruk werden vanaf 2012 gevolgd.

De arbeiders werden verdeeld in vier groepen volgens hun jaarlijks inkomen: minder dan 5 miljoen, 5 tot 7,9 miljoen, 8 tot 9,9 miljoen en 10 miljoen of meer Japanse yen per jaar. De wetenschappers onderzochten het verband tussen inkomen en het ontwikkelen van hoge bloeddruk over een periode van twee jaar.

Vergeleken met mannen uit de laagste inkomenscategorie vertoonden mannen met het hoogste inkomen bijna twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Mannen binnen de groepen van 5 tot 7,9 miljoen en 8 tot 9,9 miljoen hadden een 50% hoger risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk in vergelijking met mannen met de laagste inkomens, hoewel de positieve associatie geen statistische betekenis bereikte in de groep van 8 tot 9,9 miljoen.

De bevindingen waren consistent ongeacht de leeftijd en waren onafhankelijk van baseline bloeddruk, werkplek, beroep, aantal familieleden, en roken. De relaties zijn licht verzwakt voor alcoholgebruik en body mass index (BMI; kg / m2), die beide hoger aren wvoor mannen in de hogere inkomensgroepen.

Bij vrouwen was er geen significant verband tussen inkomen en bloeddruk. Vrouwen met een hoger gezinsinkomen hadden echter meestal een lager risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.

‘Sommige eerdere Japanse onderzoeken hebben gemeld dat een hoger inkomen wordt geassocieerd met meer ongewenste levensstijlen bij mannen, maar niet bij vrouwen ‘, zei Dr. Yanagiya. “Onze studie ondersteunt dit: mannen, maar geen vrouwen, met hogere gezinsinkomens hadden meer kans op obesitas en drinken elke dag alcohol. Beide gedragingen zijn belangrijke risicofactoren voor hypertensie.’

Hij concludeerde: “Mannen met een hoogbetaalde baan lopen een bijzonder risico op hoge bloeddruk. Dit geldt voor mannen van alle leeftijden, die hun kans op een hartaanval of beroerte enorm kunnen verminderen door hun gezondheidsgedrag  te verbeteren.”

Dr. Yusuke Yoshikawa, PR-coördinator voor JCS 2020, zei: “Hypertensie is één van de belangrijkste risicofactoren van hart- en vaatziekten in Japan, omdat de gemiddelde dagelijkse zoutinname in Japan (ca. 10 g/dag) veel hoger is dan gewenst. Als de huidige richtlijnen ten zeerste een gezonde levensstijl aanraden om de bloeddruk onder controle te houden, suggereert deze studie een mogelijke sleutel tot succesvolle interventie voor degenen die risico lopen op hartaandoeningen en beroertes.”

Vertaling: Andre Teirlinck