Welke bomen zijn het beste in de strijd tegen luchtverontreiniging?

Een studie van de Universiteit van Surrey heeft een uitgebreide gids opgeleverd over welke boomsoorten het beste zijn om luchtverontreiniging die afkomstig is van onze wegen te bestrijden, samen met suggesties voor het planten van deze groene barrières om de beste resultaten te behalen.

In een studie gepubliceerd in Climate and Atmospheric Science, hebben luchtvervuilingsdeskundigen van Surrey’s Global Center for Clean Air Research (GCARE) een breed literatuuronderzoek uitgevoerd naar onderzoek naar de effecten van groene infrastructuur (bomen en heggen) op luchtverontreiniging. Uit de beoordeling bleek dat er voldoende bewijs is van het vermogen van groene infrastructuur om verontreinigende pluimen om te leiden en te verdunnen of om concentraties van verontreinigende stoffen in de buitenlucht te verminderen door directe afvang, waarbij sommige verontreinigende stoffen op plantoppervlakken worden afgezet.

Als onderdeel van hun kritische beoordeling ‘Het ontwerpen van vegetatiebarrières voor de bestrijding van luchtverontreiniging door steden: een praktische beoordeling voor een geschikte selectie van plantensoorten’, merkten de auteurs een gebrek aan middelen op om mensen – waaronder stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en tuinlieden – te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over welke plantensoorten te gebruiken en, cruciaal, welke factoren te overwegen bij het ontwerpen van een groene barrière.

Om deze kloof te dichten, identificeerden ze 12 invloedrijke eigenschappen voor 61 boomsoorten, waardoor ze potentieel effectieve barrières tegen vervuiling vormen. Gunstige planteigenschappen zijn onder meer een kleine bladgrootte, een hoge bladdichtheid, lange bladperiodes (bijv. Groenblijvend of semi-groenblijvend) en microkenmerken zoals bladhaarheid. Algemeen nadelige aspecten van planten voor luchtkwaliteit zijn onder meer windbestuiving en biogene emissies van vluchtige organische stoffen.

In de studie benadrukt het team dat de effectiviteit van een plant wordt bepaald door de omgevingscontext – of het bijvoorbeeld wordt gebruikt in een diepe (typisch voor een commercieel stadscentrum) of ondiepe (typisch voor een woonweg) straat canyon of in een open wegomgeving. Om bezorgde burgers te helpen bij complexe beslissingen, zoals welke boom het beste is voor een weg buiten een school in een middelgrote straat, heeft het team uit Surrey ook een plantenselectiekader ontwikkeld.

Professor Prashant Kumar, stichtend directeur van GCARE aan de Universiteit van Surrey, zei: “We worden allemaal wakker met het feit dat luchtverontreiniging en de impact ervan op de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet het belangrijkste probleem van onze tijd is. Luchtverontreiniging is verantwoordelijk voor één op de negen doden per jaar en dit kan worden versterkt door de verwachte bevolkingsgroei.

“Het gebruik van groene infrastructuur als fysieke barrières tussen onszelf en verontreinigende stoffen afkomstig van onze wegen is een veelbelovende manier waarop we ons kunnen beschermen tegen de verwoestende gevolgen van luchtverontreiniging. We hopen dat onze gedetailleerde gids voor selectie van vegetatiesoorten en ons contextueel advies over het aanplanten en gebruiken van groene infrastructuur nuttig is voor iedereen die deze optie wil onderzoeken om vervuiling tegen te gaan. ”