Lage kinderwagens ongezond voor baby

Ouders die populaire lage kinderwagens gebruiken, kunnen hun baby’s blootstellen aan een alarmerend niveau van luchtverontreiniging, vindt een nieuwe studie van de University of Surrey.

In een publicatie van Environment International onderzochten experts van Surrey’s Global Center for Clean Air Research (GCARE) de hoeveelheid schadelijke luchtverontreinigende stoffen die baby’s mogelijk inademen tijdens een kinderwagen met hun ouders of verzorgers.

In de studie werd gekeken naar drie verschillende soorten kinderwagens – enkele kinderwagens met uitzicht op de weg, een enkele kinderwagen met uitzicht op de volwassene en dubbele kinderwagens met uitzicht op de weg – en werd het verschil in concentratie van verontreinigende stoffen beoordeeld in vergelijking met die van volwassenen. Het GCARE-team onderzocht ook of de kinderwagen veranderde blootstellingsniveaus dekt.

Het team simuleerde 89 schoolafleveringen en ophaaltochten in Guildford, Surrey, lopend iets meer dan 2 km, tussen de tijden van 8.00 tot 10.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur.

Het team vond veelbetekenend dat baby’s, ongeacht het type kinderwagen, gemiddeld 44 procent meer schadelijke verontreinigende stoffen konden inademen dan hun ouders, zowel in de ochtend als in de middag op school.

Het GCARE-team ontdekte ook dat een kind onderin een dubbele kinderwagen tot 72 procent meer blootgesteld werd aan verontreinigende stoffen dan een kind op de bovenste stoel.

Het team uit Surrey vond echter een sprankje hoop in de vorm van kinderwagenhoezen en ontdekte dat ze de concentratie van kleine deeltjes met maar liefst 39 procent verminderden.

Professor Prashant Kumar, stichtend directeur van GCARE aan de Universiteit van Surrey, zei: “Voor ouders is niets belangrijker dan de gezondheid van onze kinderen en daarom blijven wij van de Universiteit van Surrey voortbouwen op dit onderzoek om de impact die luchtvervuiling heeft op baby’s die met een kinderwagen reizen.

“Ons onderzoek toont aan dat keuzes, zoals het type kinderwagen dat je gebruikt, van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid vervuiling waarmee je kind wordt geconfronteerd als je een gewone boodschap doet. Maar er is reden voor enig optimisme, aangezien onze studie bevestigt dat kinderwagenhoezen en het ophogen van de buggyhoogten kinderen onder bepaalde omstandigheden lijken te hebben beschermd tegen een aanzienlijke hoeveelheid vervuiling. ”