Wat we wel weten en niet weten over dampen (vapen)

Door AMA (American Heart Association)

Wat we zeker weten
In de VS is dampen in korte tijd uitgegroeid van een trendy iets tot een epidemie die de gezondheid van de jeugd bedreigt. Meer dan 5 miljoen tieners gebruiken e-sigaretten. Dat komt neer op één op de vier middelbare scholieren. In de hele VS raken massa’s kinderen verslaafd aan nicotine. De grenzen tussen de vaping-industrie en Big Tobacco vervagen. Zo heeft Altria – de maker van Marlboro – 12 miljard dollar geïnvesteerd in Juul, een e-sigaret. Het marketinggeweld van Altria heeft e-sigaretten populair gemaakt onder jongeren. De FDA (Food and Drug Administration) heeft de veiligheid van e-sigaretten nog niet beoordeeld. De vloeistof in e-sigaretten laat negatieve effecten zien in proefdierstudies.

Wat we vrijwel zeker weten

E-sigaretten zijn geen goede methode om van het roken af te komen. De door de FDA goedgekeurde producten zoals kauwgom, zuigtabletten en pleisters zijn betere hulpmiddelen bij het stoppen. E-sigaretten zijn zeer schadelijk voor opgroeiende kinderen. Big Tabacco speelt (opnieuw) een stiekeme en bedenkelijke rol. Voorbeelden. De bewering van de industrie dat je door te dampen alleen waterdamp binnenkrijgt, is pertinente lulkoek: e-sigaretten bevatten diverse giftige stoffen zoals zware metalen en vluchtige organische verbindingen. Sommige smaken van e-sigaretten zijn bewust gericht op kinderen.

Wat we niet weten
Hoe schadelijk e-sigaretten zijn in vergelijking met gewone sigaretten. Wat de lange termijneffecten op de gezondheid zijn van dampen. E-sigaretten zijn immers pas enkele jaren op de markt. Hoe schadelijk e-sigaretten precies zijn. Waarom niet? Het is moeilijk om dampen goed te bestuderen omdat veel mensen schakelen tussen gewoon roken, dampen en niets roken. Een andere reden is dat de precieze samenstelling van e-sigaretten meestal vaag is. Verder weten we niet hoe schadelijk ‘meedampen’, dus tweedehands damp, is.

Opmerking
Dit stuk is een vertaalde samenvatting van https://newsroom.heart.org/news/the-science-about-vaping-dangers-and-what-we-dont-know-yet

Vertaling: Dick Schrauwen