Veel drinken beschadigt het hartweefsel

Een patroon van zwaar alcoholgebruik kan het hartweefsel beschadigen

Hoofdpunten
– Systematisch veel alcohol drinken verhoogt de biomarkers in het bloed die wijzen op hartschade
– Die beschadiging vindt plaats voordat er symptomen optreden
– Zorgverleners moeten zich bewust zijn van de negatieve effecten van veel alcohol op het hart

Eerder onderzoek laat zien dat zwaar drinken kan leiden tot hartfalen, hoge bloeddruk, hartaanval, hartritmestoornissen en beroerte.

“Een persoon die veel drinkt, kan hartschade hebben voordat symptomen zich voordoen. We kwamen hartschade op het spoor door bepaalde moleculen in het bloed te meten. We zagen dat zware drinkers veel meer kans hebben op hartschade”, zegt Olena Lakunchykova die verbonden is aan de Noorweegse Universiteit van Tromsø.

De onderzoekers bekeken bloedmonsters van 2525 volwassenen afkomstig van de Know Your Heart-studie. Alle personen kwamen uit Arkhangelsk – een stad in Noordwest-Rusland.

De onderzoekers categoriseerden de deelnemers op basis van hun zelf gerapporteerde gewoonten. In de onderzoeksgroep zaten mensen die geen alcohol drinken, mensen die matig drinken en zware drinkers.

In de bloedmonsters waren de waarden van drie biomarkers beschikbaar voor schade aan het hart: een marker voor hartletsel, een marker voor oprekking van de hartwand en een marker voor ontsteking.

Resulaten
– De zware drinkers hadden het hoogste niveau van alle drie de biomarkers
– De zwaarste drinkers in vergelijking met niet en matige drinkers: Hartletsel-marker: 10% hoger, Oprekking-marker: 47% hoger, Ontstekings-marker: 70% hoger.

Conclusies
Lakunchykova: “De resultaten wijzen erop dat zwaar drinken de onstekingsniveaus fors verhoogd. Dat leidt tot een breed scala aan gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. De studie bevestigt wat we al weten: zwaar alcoholgebruik is desastreus voor de gezondheid. We bestuderen nu echografiebeelden om een beter beeld te krijgen van de precieze schade”.
Het is niet zeker of de resultaten gelden voor iedereen omdat het onderzoek beperkt was tot één stad in Rusland.

Opmerking
Dit is een bewerking van het oorspronkelijke persbericht: https://newsroom.heart.org/news/pattern-of-heavy-alcohol-drinking-may-damage-heart-tissue

Vertaling: Dick Schrauwen [1]