Wat is autistische burn-out?

Deze vraag wordt beantwoord door het nieuwe boek ‘’Autism and Adulthood”. De kenmerken en oorzaken van autistische burn-out komen in het boek aan bod.

De ​chronische toestand bij volwassenen die gepaard gaat met uitputting, verlies van vaardigheden en een verminderde tolerantie voor stimuli (licht, geluid, geroezemoes) wordt vaak met de term ‘autistic burnout’ (autistische overspannenheid) aangeduid. De verschijnselen zijn langdurig en doordrenken het dagelijks leven van betrokkenen.

Autistische volwassenen zeggen dat leven met chronische stress en een wanverhouding tussen verwachtingen en capaciteiten erg moeilijk is als adequate ondersteuning ontbreekt. Autistische burn-out heeft een negatief effect op de gezondheid, het voor zichzelf kunnen zorgen en de kwaliteit van leven. Soms leidt de aandoening zelfs tot zelfdoding.

Autistische burn-out is veel te lang onderbelicht geweest maar is van grote urgentie zegt auteur Dora Raymaker. “Ik hoop dat ons werk een nieuwe weg opent naar het begrijpen, verlichten en voorkomen van de aandoening”.

“Bij patiënten is autistische burn-out een ingeburgerd begrip. In de wetenschappelijke en klinische literatuur schittert het begrip door afwezigheid. Het is hoog tijd dat we beginnen met luisteren naar autistische volwassenen en ons gaan richten op het verminderen van de ernstige effecten (van de aandoening)”, concludeert Christina Nicolaidis.

Dick Schrauwen
– Vertaling van https://tinyurl.com/ybgs2x43
– Autism and Adulthood (Autisme in volwassenheid): https://tinyurl.com/ybgs2x43
– Dora Raymaker (PHD) is werkzaam bij de Portland State University. Christina Nicolaidis (MD, MPH) is verbonden aan de Portland State University en de Oregon Health & Science University. Ze is hoofdredacteur van het boek ‘Autism and Adulthood’.