Warwick-wetenschappers ontdekken hoe cellen reageren op vasten

Het VK heeft het hoogste niveau van obesitas in West-Europa, met een niveau dat de afgelopen 30 jaar meer dan verdrievoudigd is, naar schatting zal in 2050 in het VK meer dan de helft van de bevolking zwaarlijvig zijn. Obesitas is een belangrijke risicofactor voor verhoogde morbiditeit en mortaliteit. De oorzaak van de snelle toename van obesitas wordt toegeschreven aan de moderne levensstijl, waaronder een calorierijk dieet.

Intermitterend vasten, afwisselend vasten en andere vormen van periodieke caloriebeperking zijn gunstig om een ​​gezond lichaamsgewicht te behouden en zijn de laatste jaren populair geworden. Om te reageren op vasten, gebruiken cellen autofagie, een cellulair zelfrecyclingproces.

Een team van onderzoekers onder leiding van professor Ioannis Nezis van de School of Life Sciences, University of Warwick, ontdekte hoe cellen autofagie-genen activeren tijdens het vasten. In het artikel getiteld ‘Regulation of expression of autophagy genes by Atg8a-inLink to the paperteracting partners Sequoia, YL-1 and Sir2 in Drosophila’, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports op 26 mei, Dr.Anne-Claire Jacomin, Dr.Stavroula Petridi , Promovenda Marisa Di Monaco en professor Ioannis Nezis hebben eiwitten ontdekt die nodig zijn voor de transcriptie van autofagie-genen.

De eiwitten worden Sequoia, YL-1 en Sir2 genoemd, deze eiwitten werken samen met het cytoplasmatische autofagiegerelateerde eiwit Atg8a. Deze interacties rekruteren Atg8a in de kern om de transcriptie van autofagiegenen te controleren. Dit is de eerste studie die een nucleaire rol van het cytoplasmatische eiwit Atg8a blootlegt.

Hoofdauteur van het onderzoek Professor Ioannis Nezis, van de School of Life Sciences aan de University of Warwick, merkt op:

“Het begrijpen van de moleculaire mechanismen van activering van autofagie-genen tijdens vasten zal ons helpen interventies te gebruiken om de autofagische routes te activeren om een ​​normaal lichaamsgewicht te behouden en een gezond welzijn te bevorderen.”