Wanneer je eet net zo belangrijk als wat je eet

In een studie die donderdag werd gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, tonen Güler en zijn collega’s aan dat het pleziercentrum van de hersenen dat de chemische dopamine produceert, en de afzonderlijke biologische klok van de hersenen die dagelijkse fysiologische ritmes reguleert, gekoppeld zijn, en dat calorierijke voedingsmiddelen – die plezier brengen – de normale voedingsschema’s verstoren, wat resulteert in overconsumptie.

Met behulp van muizen als studiemodellen, bootsten de onderzoekers de 24/7 beschikbaarheid van een vetrijk dieet na en toonden aan dat snacking uiteindelijk altijd leidt tot obesitas en gerelateerde gezondheidsproblemen.

Het team van Güler ontdekte dat muizen die een dieet kregen dat vergelijkbaar was met een wild dieet in calorieën en vetten, hun normale eet- en trainingsschema en het juiste gewicht handhaafden. Maar muizen die calorierijke diëten beladen met vetten en suikers kregen, begonnen op elk moment te ‘snacken’ en werden zwaarlijvig.

Bovendien handhaafden zogenaamde “knock-out” muizen die hun dopamine-signaal hadden verstoord – wat betekent dat ze niet het lonende plezier van het vetrijke dieet streefden – een normaal voedingsschema en werden ze niet zwaarlijvig, zelfs niet als ze werden gepresenteerd met de 24 / 7 beschikbaarheid van calorierijke feeds.

“We hebben aangetoond dat dopamine-signalering in de hersenen de circadiane biologie regelt en leidt tot consumptie van energierijk voedsel tussen de maaltijden en tijdens oneven uren,” zei Güler.

Verder lezen