Walnoten kunnen negatieve gevolgen van H. pylori-infectie verminderen

Een nieuwe dierstudie, gepubliceerd in het Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, suggereert dat regelmatige consumptie van walnoten een veelbelovende interventie kan zijn voor het verminderen van negatieve resultaten die verband houden met infectie met Helicobacter pylori (H. pylori), een wijdverspreide bacteriële infectie die meer dan de helft van de wereldbevolking treft.

Met behulp van muismodellen vonden onderzoekers van het CHA Cancer Prevention Research Center in Korea voorlopig bewijs dat het eten van een dieet dat rijk is aan walnoten, kan helpen beschermen tegen negatieve gevolgen die verband houden met H. pylori-infectie. Specifiek bleek uit het onderzoek dat walnootextracten, gevormd uit hele walnoten, kunnen helpen bij het creëren van beschermende eiwitten en ontstekingsremmende acties in de darmen die bescherming kunnen bieden tegen H. pylori-infectie en resulterende kanker bij muizen. De studie werd ondersteund door de California Walnut Commission.

De prevalentie van H. pylori komt het meest voor in ontwikkelingslanden, aangezien het over het algemeen verband houdt met de sociaaleconomische status en hygiënische omstandigheden en wordt verondersteld te worden overgedragen via persoonlijk contact of zelfs via voedsel en water. H. pylori-infectie is een belangrijke oorzaak van maagzweren en dunne darm, evenals maagkanker en maagzweren. Hoewel er momenteel behandelingen beschikbaar zijn, zijn er zorgen over de groeiende resistentie van de bacterie tegen antibiotica.

Vanwege de toenemende uitdagingen in verband met antibioticaresistentie, hebben onderzoekers voedings- en andere niet-bacteriële benaderingen onderzocht om de impact van H. pylori-infectie te verbeteren, zoals in deze nieuwe studie.

Dit is niet de eerste keer dat walnoten in verband worden gebracht met een lager risico op de ontwikkeling van gastro-intestinale kanker bij muizen. Twee andere dierstudies, gepubliceerd in Cancer Prevention Research and Nutrients, toonden aan dat walnoten in de voeding de ontwikkeling van colontumoren kunnen onderdrukken door darmbacteriën te modificeren en de progressie van colorectale kanker kunnen remmen door angiogenese te onderdrukken – de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten die de groei van kankercellen.

Dierproeven zijn waardevol als achtergrondinformatie en kunnen als basis dienen voor toekomstig onderzoek bij mensen. Op basis van de bestaande hoeveelheid bewijs, waaronder deze studie over walnoten, lijken voedingsbenaderingen om de symptomen van H. pylori-infectie, zoals ontsteking, te verminderen, de moeite waard om na te streven in een goed ontworpen klinische studie om de bevindingen te bevestigen.