Medicinale druppels voorkomen maculaire operatie

Onderzoekers van de University of Chicago Medicine vinden dat medicinale druppels kleine maculaire gaatjes kunnen sluiten door de ontsteking te verminderen en de vochtopname in het netvlies te verhogen.

Volgens een nieuwe studie kunnen medicinale druppels kleine maculaire gaatjes helpen sluiten binnen twee tot acht weken, waardoor sommige mensen een operatie kunnen vermijden om hun zichtprobleem op te lossen.

De bevindingen, gebaseerd op een retrospectieve multicenter case-serie gepubliceerd op 15 december 2020, in Ophthalmology Retina, zouden kunnen leiden tot een beter begrip van welke patiënten baat kunnen hebben bij de behandeling, evenals van de tijd van de effectiviteit van de behandeling.

“Voor bepaalde patiënten kunnen medicinale druppels een macula opening genezen door de ontsteking te verminderen en de vochtopname in het netvlies te verhogen”, zegt oogarts en retinaal chirurg Dimitra Skondra, MD, PhD, senior auteur van de studie. Skondra is universitair hoofddocent oogheelkunde en visuele wetenschappen en directeur van het J. Terry Ernest Ocular Imaging Center aan de University of Chicago Medicine.

Maculaire gaatjes zijn leeftijdsgebonden en komen meestal voor bij mensen ouder dan 60 jaar. Een gebied gelegen in het netvlies aan de binnenkant van de achterkant van de oogbol, de macula, stelt ons in staat een scherp, centraal zicht te hebben. Afhankelijk van de grootte en locatie van de breuk in de macula kunnen de openingen een vervormde, wazige of donkere vlek in het centraal zicht veroorzaken.

Tussen 4% en 11,5% van de maculaire gaatjes sluiten vanzelf, maar voor degenen die dat niet doen, is de traditionele behandeling een vitrectomie. Deze chirurgische procedure omvat het verwijderen van het grootste deel van de gelachtige vloeistof die de ruimte tussen het netvlies en de lens vult om de macula aan de achterkant van het oog te repareren en vervolgens een gasbel aan de oogholte toe te voegen. Net als een tijdelijk verband, helpt de gasbel de randen van de opening bij elkaar te komen en uiteindelijk te sluiten.

Helaas moeten patiënten na de procedure enkele dagen en nachten naar beneden blijven kijken opdat de gasbel naar de achterkant van hun oog drijft. Zelfs dan sluit een klein percentage openingen niet; andere kunnen later weer opengaan of de patiënt kan complicaties krijgen, zoals cataract, loslaten van het netvlies, littekenweefsel of verlies van perifeer zicht.

Alle 14 patiënten van de studie hadden wat zwelling rond de opening, wat vaak voorkomt, en de helft had eerder een retinale operatie ondergaan.

Als alternatief voor een operatie schreven de onderzoekers een dagelijks regime van drie medicijnen voor – medicijnen die door de FDA zijn goedgekeurd en routinematig worden gebruikt voor andere oogaandoeningen – bestaande uit prednisolon of difluprenaat, ketorolac of bromfenac en brinzolamide of dorzolamide. Het doel was om het netvlies van de patiënten uit te drogen, de zwelling te verminderen en de randen van de maculaire gaatjes weer samen te laten kitten.

Met behulp van deze plaatselijke medicinale behandeling hadden twaalf van de veertien patiënten openingen die binnen twee tot acht weken dichtgingen – twee tot vier keer sneller dan spontane sluitingspercentages van maculaire gaatjes. De twee patiënten die binnen deze periode geen sluiting hadden, hadden meerdere vervolgafspraken gemist. De behandeling was het meest effectief voor patiënten bij wie de maculaire gaatjes een diameter hadden van minder dan 200 micrometer. De tijdsduur dat de druppels werden toegediend en daarna geleidelijk afgebouwd, varieerde van 3 1/2 tot 20 maanden.

“Het toevoegen van een niet-chirurgische benadering aan zelfs een kleine subgroep van patiënten is hoopgevend, niet alleen voor netvlieschirurgen, maar vooral voor patiënten met kleine maculaire gaatjes”, zegt Ronald Gentile, MD, hoogleraar oftalmologie aan de Icahn School of Medicine op Mount Sinai in New York en bijdragend auteur van de studie.

De onderzoekers hopen nu een prospectieve gerandomiseerde studie uit te voeren. “In de toekomst willen we definitief de voordelen bepalen van een druppelbehandeling voor de behandeling van maculaire gaatjes in vergelijking met het natuurlijk verloop van maculaire gaatjes die zichzelf sluiten zonder enige druppelbehandeling”, aldus Skondra.

Vertaling: Andre Teirlinck