Walnoten kunnen cognitieve achteruitgang ouderen vertragen

Walnoten eten kan de cognitieve achteruitgang in risicogroepen van de oudere bevolking helpen vertragen, volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers in Californië en Spanje.

De Walnuts and Healthy Aging Study, die deze maand werd gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, ontdekte dat walnootconsumptie door gezonde, oudere volwassenen gedurende twee jaar weinig effect had op de cognitieve functie, maar het had meer effect op oudere volwassenen die meer hadden gerookt en had een lagere baseline neuropsychologische testscores.

De studie onderzocht bijna 640 vrijlevende ouderen in Loma Linda, Californië, VS, en in Barcelona, ​​Catalonië, Spanje. Gedurende twee jaar nam de testgroep walnoten op in hun dagelijkse voeding, en de controlegroep onthield zich van walnoten.

Walnoten bevatten omega-3-vetzuren en polyfenolen, waarvan eerder is gevonden dat ze oxidatieve stress en ontsteking tegengaan, die beide de oorzaak zijn van cognitieve achteruitgang.

Joan Sabaté, MD, DrPH, hoogleraar voeding en epidemiologie aan de Loma Linda University School of Public Health en de hoofdonderzoeker van de studie, zei dat dit de grootste en meest goed gecontroleerde studie was die ooit is uitgevoerd naar de effecten van noten op de cognitie.

“Hoewel dit een ondergeschikt resultaat was, kon het leiden tot betere resultaten wanneer het gedurende langere tijd werd uitgevoerd,” zei Sabaté. “Verder onderzoek is absoluut gerechtvaardigd op basis van onze bevindingen, vooral voor achtergestelde bevolkingsgroepen, die misschien het meeste te winnen hebben door het opnemen van walnoten en andere noten in hun dieet.”

Sabaté en zijn onderzoeksteam aan de Loma Linda University ontdekten als eerste het cholesterolverlagende effect van notenconsumptie – in het bijzonder walnoten – met verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed. De bevindingen werden voor het eerst gepubliceerd in het New England Journal of Medicine in 1993.

Vervolgens hebben bevindingen van Loma Linda University-onderzoekers notenconsumptie gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten.