Relatie vroeggeboorte en vaginaal microbioom moeder

Een analyse van vaginale bacteriën bij een breed scala van vrouwen in verschillende stadia van de zwangerschap kan helpen bij het identificeren van degenen die het risico lopen om voortijdig te bevallen.

Een nieuwe studie gepubliceerd in Frontiers in Microbiology vindt dat zwangere vrouwen die te vroeg bevallen, vaker een diverse gemeenschap van vaginale bacteriën vertonen. Deze bevindingen benadrukken dat specifieke bacteriën geassocieerd zijn met vroeggeboorte en zouden kunnen helpen de vrouwen te identificeren die risico lopen op een vroegtijdige bevalling.

“We zien een verband tussen een hogere vaginale microbiële diversiteit en premature geboorte, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap”, zegt Marina Sirota, assistent professor aan de Bakar Computational Health Sciences Institute van de University of California San Francisco, VS.  “Naast het bevestigen van verschillende bekende bacteriesoorten geassocieerd met vroeggeboorte, hebben we verschillende nieuwe geïdentificeerd.”

Ze vervolgt: “Onze resultaten werpen licht op de betrokkenheid van het vaginaal microbioom en specifieke bacteriën in dit proces. De bevindingen kunnen helpen toekomstige diagnostische en therapeutische strategieën te bepalen om een voortijdige geboorte te helpen voorkomen of vertragen.”

Baby’s die vroeg worden geboren, vóór 37 weken zwangerschap, lijden vaak aan gecompliceerde medische problemen – vroeggeboorte is de belangrijkste oorzaak van dood bij pasgeborenen.

Hoewel er veel risicofactoren zijn, zoals stress bij de moeder, maternale leeftijd en lage maternale body mass index, weten wij niet precies hoe en waarom het gebeurt.

‘Voor de meeste van deze geboorten weten we niet waarom de vrouwen uiteindelijk in vroege weeën belanden en helaas is het beperkte aantal therapieën vaak niet effectief “, legt Sirota uit.” Nieuwe manieren om vrouwen met hoger risico te identificeren is hard nodig. ”

De rol van het vaginaal microbioom in relatie tot vroeggeboorte werd al eerder onderzocht, maar deze studies hadden beperkingen.

Dr. Idit Kosti, postdoctoraal onderzoeker in het Sirota-lab en hoofdauteur van deze studie, legt uit: “Eerdere onderzoeken hebben alleen een klein aantal vrouwen onderzocht en neigden vaak naar bepaalde etnische groepen, waardoor het moeilijk is om hun bevindingen breed toe te passen.”

‘We hebben een meta-analyse uitgevoerd, en dat is wanneer je gegevens van verschillende onderzoeken combineert naar één dataset. Dit gaf ons een grotere hoeveelheid informatie over een diverser aanbod van vrouwen, in termen van etniciteit en stadium van zwangerschap, dan in elk onderzoek afzonderlijk.”

Door vijf verschillende gegevenssets samen te voegen, wat overeenkomt met meer dan drieduizend monsters van meer dan vierhonderd vrouwen, konden de wetenschappers nieuwe associaties specificeren tussen het vaginaal microbioom, specifieke bacteriën en vroeggeboorte.

‘We ontdekten dat vrouwen die te vroeg bevallen een aanzienlijk diverser vaginaal microbioom hebben, vooral in hun eerste trimester, dan degenen die de volledige termijn uitmaken”, zegt Kosti.

De onderzoekers identificeerden ook specifieke microben die verband houden met voortijdige geboorte. Sommige zijn geïdentificeerd bij eerdere onderzoeken, zoals Lactobacillus, die vaker voorkomt bij vrouwen met een voldragen zwangerschap, terwijl anderen zoals Olsenella en Clostridium sensu scricto dan weer gekoppeld zijn aan een vroege bevalling.

Sirota en haar team van onderzoekers hopen dat de bevindingen van hun onderzoek kunnen gebruikt worden om nieuwe manieren te ontdekken om moeders op te sporen die risico lopen.

‘De methoden die we hebben ontwikkeld, kunnen worden gebruikt om nog meer gegevens te combineren en deze resultaten kunnen informatie opleveren over de manieren waarop de risico diagnose kan worden gesteld, evenals over mogelijke therapieën bij vroeggeboorte.”

Vertaling: Andre Teirlinck

De studie: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2020.00476/full