Vroeg gebruik van antibiotica oorzaak van latere darmproblemen

Zelfs korte antibioticakuren die aan jonge dieren worden gegeven, kunnen hen vatbaar maken voor inflammatoire darmaandoeningen (IBD) als ze ouder zijn, aldus Rutgers onderzoekers.

De studie, gepubliceerd in Genome Medicine, levert verder bewijs dat het idee ondersteunt dat het gebruik van antibiotica bij kinderen jonger dan 1 jaar de darmmicrobiota verstoort – de biljoenen nuttige micro-organismen die in en op ons lichaam leven – die een cruciale rol spelen in de gezonde rijping van het immuunsysteem en het voorkomen van ziekten zoals inflammatoire darmaandoeningen en diabetes type 1.

“Deze studie levert experimenteel bewijs dat het idee versterkt dat de associaties van blootstelling aan antibiotica aan de latere ontwikkeling van ziekten bij kinderen meer zijn dan correlaties, maar dat ze feitelijk een rol spelen bij het veroorzaken van de ziekte”, aldus co-auteur Martin Blaser, directeur van het Rutgers Center for Advanced Biotechnology and Medicine.

Om te bepalen of het verhoogde ziekterisico te wijten was aan de verstoring van het microbioom door antibiotica, bestudeerden de onderzoekers de effecten van blootstelling aan natriumdextraansulfaat, een chemische stof waarvan bekend is dat het de dikke darm beschadigt, zowel bij muizen die antibiotica kregen als bij muizen die verstoorde microbiële inhoud getransplanteerd kregen in hun darmen versus een controlegroep.

Ze ontdekten dat de muizen die de antibiotica zelf of het door antibiotica verstoorde microbioom kregen, significant slechtere colitis hadden, wat aantoonde dat blootstelling aan antibiotica het microbioom veranderde, de immuunrespons in de dikke darm veranderde en de experimentele colitis verslechterde.

“Het gebruik van een goed gevalideerd model van colitis stelde ons in staat om de effecten van eerdere blootstelling aan antibiotica op de ontwikkeling van een belangrijk ziekteproces te bestuderen”, zegt hoofdauteur Ceren Ozkul, een gastonderzoeker van de afdeling Farmaceutische Microbiologie van de Hacettepe University in Turkije.

De studie zet Blaser’s werk voort met de hypothese dat het verstoren van het microbioom in het vroege leven, vooral door antibiotica en C-sectie, één van de factoren is die moderne epidemieën veroorzaken.

Vertaling: Andre Teirlinck