Voortijdige menopauze verhoogt risico op gezondheidsproblemen bij zestigers

Vrouwen die voortijdige menopauze krijgen hebben bijna drie keer meer kans op meervoudige, chronische medische problemen in hun zestiger jaren vergeleken met vrouwen die op de leeftijd van 50 of 51 door de menopauze gaan.

Dit zijn de bevindingen van een onderzoek van 1996 tot 2016 bij 5107 vrouwen die deel uitmaakten van een nationale studie van 11.258 Australische vrouwen, in de leeftijd van 45-50 jaar. Het onderzoek is  gepubliceerd in Human Reproduction [1], één van ‘s werelds toonaangevende reproductieve medicinale tijdschriften.

Omdat de levensverwachting nu meer dan 80 jaar is voor vrouwen in landen met een hoog inkomen, wordt een derde van hun leven doorgebracht na de menopauze. Het was al bekend dat voortijdige menopauze, die zich voordoet op de leeftijd van 40 of jonger, gekoppeld is aan een aantal individuële medische problemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, later in het leven. Er is echter weinig informatie over het verband tussen de tijd van natuurlijke menopauze en de ontwikkeling van meerdere medische condities – bekend als multimorbiditeit.

Onderzoekers van het Centre for Longitudinal and Life Course Research aan de Universiteit van Queensland, Brisbane (Australië) gebruikten  gegevens over vrouwen die zich hadden gemeld bij de Australian Longitudinal Study on Women’s Health tussen 1946 en 1951. De vrouwen reageerden op de eerste enquête in1996 en beantwoordden vervolgens om de drie jaar vragenlijsten (behalve een twee jaar interval tussen de eerste en tweede enquête) tot 2016. De vrouwen rapporteerden of bij hen de diagnose van 11 gezondheidsproblemen in de afgelopen drie jaar was gesteld: diabetes, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroerte, artritis, osteoporose, astma, chronische obstructieve longziekte, depressie, angst of borstkanker. De vrouwen werden beschouwd als multimorbiditair als ze twee of meer van die problemen hadden aangestipt.

Natuurlijke menopauze werd gedefinieerd als ten minste 12 maanden zonder maandelijkse bloeding, waar dit niet het gevolg was van een operatie interventie zoals het verwijderen van de eierstokken of een  hysterectomie.

Gedurende de 20 jaar van follow-up ervoer 2,3% van de vrouwen premature menopauze en 55% ontwikkelde multimorbiditeit. In vergelijking met vrouwen die de menopauze op de leeftijd van 50-51 jaar ervoeren was hun kans op multimorbiditeit tegen de leeftijd van 60 twee keer zo groot, en drie keer vanaf de leeftijd van 60 en verder.

Dr. Xiaolin Xu, die het onderzoek uitvoerde als onderdeel van zijn proefschrift aan de Universiteit van Queensland en die nu onderzoeksprofessor is aan de Zhejiang University, China, zei: “We vonden dat 71% van de vrouwen met voortijdige menopauze multimorbiditeit ontwikkelden op de leeftijd van 60 vergeleken met 55% van de vrouwen met menopauze op de leeftijd van 50-51. Bovendien had 45% van de vrouwen met vroegtijdige menopauze multimorbiditeit ontwikkeld in hun zestiger jaren vergeleken met 40% van de vrouwen met menopauze op de leeftijd van 50-51. ”

Professor Gita Mishra, directeur van het Centrum en senior auteur van de studie, zei: “Onze bevindingen geven aan dat multimorbiditeit veel voorkomt bij vrouwen van middelbare leeftijd en jonge ouderen. Voortijdige menopauze wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van multimorbiditeit, zelfs na correctie voor eerdere chronische aandoeningen en voor mogelijke factoren die van invloed kunnen zijn de resultaten, zoals of de vrouwen kinderen hadden of niet, soort onderwijs, body mass index, roken en lichamelijke activiteit. ”

Dr. Xu voegde eraan toe: “We vonden ook dat vroegtijdige menopauze geassocieerd is met een hogere incidentie van individuële chronische aandoeningen. ”

De onderzoekers denken dat dit de eerste studie is om het verband te beoordelen tussen voortijdige menopauze en de ontwikkeling van multimorbiditeit bij een grote groep vrouwen die gedurende een lange termijn zijn gevolgd.

Vertaling: Andre Teirlinck