Vetzuur kan helpen bij het bestrijden van multiple sclerose

Volgens een nieuwe Yale studie kan de abnormale reactie van het immuunsysteem die multiple sclerose (MS) veroorzaakt door aanvallen en beschadiging van het centrale zenuwstelsel worden geactiveerd door het ontbreken van een specifiek vetzuur in vetweefsel, . De bevinding suggereert dat verandering van het voedingspatroon sommigen zou kunnen helpen behandelen.

Vetweefsel bij patiënten met de diagnose MS heeft geen normaal oleïnezuur gehalte, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat volgens de studie in hoge concentraties wordt aangetroffen in bijvoorbeeld bakolie, vlees (rundvlees, kip en varkensvlees), kaas, noten, zonnebloempitten, eieren, pasta, melk, olijven en avocado’s.

Dit gebrek aan oliezuur leidt tot een verlies van de metabolische sensoren die T-cellen activeren, die de reactie van het immuunsysteem mediëren bij infectieziekte, ontdekte het Yale-team. Zonder de onderdrukkende effecten van deze regulerende T-cellen kan het immuunsysteem gezonde cellenv an het centraal zenuwstelsel aanvallen met verlies van het gezichtsvermogen, pijn, gebrek aan coördinatie en andere slopende symptomen van MS.

Toen de onderzoekers oliezuur introduceerden in het vetweefsel van MS patiënten namen de niveaus van regulerende T-cellen toe.

“We weten al een tijdje dat zowel genetica als de omgeving een rol spelen in de ontwikkeling van MS ”, aldus senior auteur David Hafler, William S. en Lois Stiles Edgerly hoogleraar neurologie, professor immunobiologie en voorzitter van de afdeling Neurologie. “Deze studie suggereert dat voeding één van de omgevingsfactoren is die betrokken is.

Hafler merkte op dat obesitas ongezonde niveaus van ontsteking veroorzaakt en een bekende risicofactor is voor MS, een observatie die hem bracht bij de rol van voeding bij MS.

Hij benadrukte echter dat meer onderzoek nodig is om te bepalen of een dieet met veel oliezuur sommige MS-patiënten kan helpen.

Vertaling: Andre Teirlinck