Slaaptekort kan effecten kwetsbaarheid op geestelijke gezondheid verergeren

Eerdere studies hebben slaaptekort en kwetsbaarheid in verband gebracht met depressie. Een nieuwe studie gepubliceerd in de Journal of the American Geriatrics Society die hun gecombineerde effect onderzocht, suggereert dat korte slaap de impact van kwetsbaarheid op depressieve symptomen versterkt.

Onder de 5.026 thuiswonende ouderen in China hadden deelnemers die aan het begin van de studie kwetsbaar waren, meer kans om later depressieve symptomen te ontwikkelen. Ook ontwikkelden degenen die tijdens het onderzoek een verslechterende kwetsbaarheid ervoeren, hogere depressieniveaus. Een korte slaap verergerde deze effecten.

De bevindingen suggereren dat interventies die gericht zijn op slaapstoornissen – zoals lichaamsbeweging en op mindfulness gebaseerde stressvermindering – de negatieve effecten van kwetsbaarheid op psychisch welbevinden kunnen helpen verlichten.

“We hopen dat onze onderzoeksresultaten mensen bewust maken van het gecombineerde effect van kwetsbaarheid en slaap op de geestelijke gezondheid van oudere volwassenen, en implicaties bieden voor interventies om de slaapkwaliteit te verbeteren voor prefrail en kwetsbare oudere volwassenen”, aldus co-auteur Xinyi Zhao, PhD, van Peking University, in Peking.