Verplichte calorie-etikettering van alcoholische dranken zinvol?

Verplichte calorie-etikettering van alcoholische dranken kan mogelijk zowel alcoholgebruik als obesitas aanpakken. Een analyse gepubliceerd in Obesity Reviews vat de resultaten samen van onderzoeken die de kennis van de consument over het caloriegehalte van alcoholische dranken, publieke steun voor de etikettering van het caloriegehalte op dergelijke dranken en het effect van etikettering op consumptie hebben onderzocht.

In de analyse van 18 relevante onderzoeken was er matig bewijs dat mensen niet op de hoogte waren van het caloriegehalte van alcoholische dranken en dat ze etikettering ondersteunden. Studies vonden geen bewijs dat de etikettering de consumptieniveaus beïnvloedde, maar de meeste studies waren van lage kwaliteit en werden niet uitgevoerd in een echte omgeving.

“De Britse regering overweegt of de calorie-etikettering van alcoholische dranken kan helpen bij het aanpakken van obesitas”, zegt hoofdauteur Eric Robinson, PhD, van de Universiteit van Liverpool, in het VK. “Hoewel het onduidelijk is of calorielabels een betekenisvolle invloed zullen hebben op wat mensen drinken, is het een stap in de goede richting om ervoor te zorgen dat drankjes duidelijk worden geëtiketteerd en kan het ook de alcoholindustrie aanmoedigen om calorieën in dranken te verminderen.”